Lístky na Glastonbury se prodávají méně, než se čekalo

tur
7. 4. 2008 11:49
Za první den zmizelo "jen" 100 tisíc vstupenek
Foto: Reuters

Londýn - První den předprodeje na největší open air festival světa znamenal pro organizátory mírné překvapení. Zatímco v posledních ročnících zmizely všechny lístky během několika hodin, letos poptávka mírně vázne.

Vstupenky se na trhu objevily v průběhu nedělního rána a pořadatel Michael Eavis následně konstatoval, že za první den se prodalo 100 tisíc lístků.  "Myslím, že ty tři roky, kdy se festival odehrával v bahně, si vybraly svou daň. Ale i tak to není špatné," popsal situaci muž, jehož královna za pořádání přehlídky na jeho louce povýšila do šlechtického stavu.

Mluvčí festivalu John Shearlow uvedl, že prodej probíhal pomalu, ale byl fér. "Máme celkem 137 500 lístků v prodeji a zatím jsme nezaznamenali vůbec žádný problém. Pracovali jsme na systému prodeje více než rok tak, aby každý ze zájemců měl stejnou šanci," dodal.

John Shearlow také vzkázal fanouškům, aby měli trpělivost a zkoušeli štěstí. "Dáme vědět, až lístky zmizí z pultů."

Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím
Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím | Foto: Reuters

Nový systém prodeje, který měl zabránit kšeftování  se vstupenkami na černém trhu, spočíval v registraci. Probíhala od 1. února do 14. března a fanoušci, kteří chtěli aspoň doufat v to, že se na konci června dostanou na jeden z nejproslulejších festivalů, museli poskytnout organizátorům nejprve kontaktní informace a pasovou fotografii. 

Pouze registrovaní pak vstupují do pomyslné fronty na skutečné vstupenky. Jejich majitelé se pak budou kontrolovat u vchodu do areálu a obličej musí souhlasit s fotkou, kterou na lístek přilepili pořadatelé při prodeji.

Podobný systém zkouší i další velké akce, ale tam se často o vstupenky ještě losuje, jako např. u koncertu Led Zeppelin.

Pokles zájmu na Glastonbury je překvapivý i v kontextu toho, že se organizátoři letos rozhodli festival omladit a coby hlavní hvězdu prezentují rappera Jay-Z. Ten by měl být tahákem pro lidi pod pětadvacet, jež pomalu přestávají slyšet na hippie dědictví festivalu.

Foto: Aktuálně.cz

Dalšími potvrzenými interprety jsou Kings of Leon, The Verve, The Futureheads nebo Hot Chip. Kompletní seznam kapel bude zveřejněn 1. května, to půjde do prodeje zbylých 40 tisíc vstupenek do maximální kapacity. Loni se zaregistrovalo 400 tisíc lidí.

Tradice festivalu konaného pravidelně na jihozápadě Anglie sahá až do roku 1970, kdy zde Michael Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou. Od roku 1996 se vžil trend vždy jednou za pět let vynechat kvůli revitalizaci jak pozemku, tak sil pořadatelů.    

Loni na něm jako první kapela z Česka vystoupili Gipsy.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy