Linkin Park se vrací ke kořenům, ne k ostrým kytarám

Kultura Kultura
23. 4. 2012 7:44
Deska Living Things už nebude ignorovat minulost kapely
Foto: Profimedia.cz

Praha - Minulý týden Linkin Park zveřejnili singl Burn It Down z chystané desky Living Things a nyní se pro časopis NME rozpovídali o její podobě. Pocitově by je měla je vrátit zpět ke kořenům, kdy v novém miléniu pobláznili mladou generaci a přivedli ji k tvrdší hudbě.

Nahrávky, která v Británii oficiálně vychází 25. června, se znovu ujal vyhlášený producent Rick Rubin, a naváže tak na předchozí spolupráci s kapelou. Po boku rapera Mika Shinody se podílel už na deskách A Thousands Suns a Minutes to Midnight.

Už nová skladba samotná však naznačila, že o návrat k dřívějšímu nu-metalovému zvuku úplně nepůjde, a Shinoda potvrdil dezinterpretaci proklamovaného „návratu ke kořenům", jež se šířila světovými hudebními portály. „Tvrdili jsme, že se na nahrávce vrátíme ke kořenům, ale ve smyslu zachycení pocitů, které jsme už mnoho let neprezentovali. Bylo to nesprávně pochopené jako návrat ke tvrdým kytarám. Ačkoliv kytary tam samozřejmě budou," komentoval situaci.

Prostě to uděláme šílený

Otázkám ohledně pokračování ve zvukovém experimentování, s nímž přišlo dosud poslední album A Thousand Suns z roku 2010 už se však vyhýbal. Vyznění této fanoušky i kritikou rozporuplně přijaté desky vysvětlil tehdejší snahou znít jinak.

Otevřeni dalším vlivům prý Linkin Park zůstávají, pouze nyní už nebudou ignorovat prvky, jež se podílely na tvorbě prvních dvou desek.

„Na A Thousand Suns jsme si řekli: ,Kašleme na to, prostě to uděláme šílený,'" přikyvuje zpěvák Chester Bennington. „Na tuhle desku jsme začlenili hodně kytarové práce, velké sbory a tvrdší elektroniku a vytvořili jsme zvukový zážitek, který nezní metalově. Lidem by to mělo být bližší," dodává.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Textová stránka se pak má vyhnout politickým a sociálně kritickým tématům a deska by celkově měla být osobnější. Její název Living Things kapela zvolila, protože v ní půjde hlavně o lidi, na rozdíl od globálních problémů z A Thousand Suns. Shinoda také zdůraznil, že hněv v repertoáru kapely zůstává i nadále, ovšem naštvaný křik by měl být v rovnováze s rytmickým rapováním.

Podle prvních reakcí obou hlavních představitelů Linkin Park se tak zdá, že se kapela po rozporuplné desce chce zavděčit úplně všem a jakákýkoliv aspekt alba bude kompromisem mezi starou a novou tváří. Slova členů skupiny totiž naznačují, že se Linkin Park ocitli v pasti podlézání vlastním fanouškům a rezignovali na to, co se jim dosud velmi slušně dařilo. Tedy mainstreamovým posluchačům svou vizi hudby vnutit.

 

Právě se děje

Další zprávy