Leonard Cohen se vrací do Prahy se Starými nápady

Kultura Kultura
25. 2. 2013 13:20
Leonard Cohen vystoupí v Praze 21. července
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Básník, buddhistický mnich a hudebník Leonard Cohen se do třetice vrací do Prahy. Fanoušci se na jeho koncert v rámci turné k jeho zatím poslednímu vydanému albu Old Ideas World Tour 2013 mohou těšit v neděli 21. července ve 20:00 v O2 areně v Praze.

Kanadský klasik folkového žánru se v Praze zatím zastavil dvakrát - v roce 2008 a 2009. "Večer v Tesla Aréně byl vskutku úchvatný, snad jen kdyby si jistá část publika odpustila spartakiádní skandované potlesky při produkci. Hlavně ke konci toho moc slyšet nebylo. Ale tu euforii lze pochopit. Koncert definitivně skončil potleskem vestoje, oboustranným dojetím a mnoha úklonami. Leonard Cohen říká, že některé dny jsou tak špatné, že nepomůže ani klobouk. Dovolme si tuto jemnou metaforu aplikovat na sobotní koncert. Včera vlastně klobouku nebylo třeba; bylo to dokonalé," psalo se v recenzi po zatím posledním pražském koncertu Leonarda Cohena na Aktuálně.cz.

Čtěte také
Staré myšlenky Leonarda Cohena nejsou ztráta času

Leonard Cohen začínal jako básník. První sbírku Let Us Compare Mythologies vydal ještě jako student v roce 1956. Značný ohlas v  uměleckých kruzích sklidila hned jeho další sbírka The Spice-Box of Earth vydaná v roce 1961. Poté se na několik let usadil na řeckém ostrově Hydra. Z tohoto období pochází jeho sbírka Flowers for Hitler (1964) a romány The Favourite Game (1963) a Beautiful Losers (1966). Prakticky v celém svém díle, literárním i hudebním, se Leonard Cohen zabývá tématy náboženství, izolace a složitých mezilidských vztahů.

Foto: Aktuálně.cz

V roce 1967 se přestěhoval do USA a odstartoval kariéru folkového zpěváka. Úspěch a světový ohlas se dostavil hned po vydání prvních alb Songs of Leonard Cohen (1967). Zde najdeme mimo jiné i Cohenovu asi nejznámější píseň Suzanne. Její text pochází z Cohenovy básně Suzanne Takes You Down, která vyšla ve sbírce Parasites of Heaven. Jako první ji nazpívala Judy Collins, Cohenova verze následovala až o pár let později. Časem se z ní stala nejčastěji přebíraná skladba z jeho repertoáru, kterou nazpívali mimo jiné Peter Gabriel nebo Aretha Franklin. Z prvního Cohenova alba pocházejí i další známé skladby jako například So Long, Marianne nebo Hey, That's No Way to Say Goodbye.

Následující alba Songs From a Room (1968), Songs Of Love And Hate (1970), I'm Your Man (1990), The Future (1992) a Ten New Songs (2001) již „jen" potvrdila neotřesitelnou pozici Leonarda Cohena jako největšího písničkáře současnosti, který svým dílem ovlivňuje hned několik generací svých následníků.

Zatím poslední studiové album s názvem Old Ideas vydal Cohen v roce 2012 po více než osmi letech. 

Vstupenky od 1290 korun budou v prodeji na terminálech Sazky od pátku 1. března.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy