Laurie Anderson představí písně z připravovaného alba Homeland

ČTK ČTK
8. 6. 2007 13:37
Laurie Anderson představí písně z připravovaného alba Homeland

Americká zpěvačka Laurie Anderson, která vystoupí 14. června v Kongresovém centru Praha, svým českým příznivcům představí nový projekt nazvaný Homeland. "Vztahuje se k plánovanému novému albu, které vyjde v roce 2008," sdělil Jaroslav Hainzel z agentury 10:15 management, která koncert uspořádá. Světové turné s novým koncertním programem Laurie Anderson startuje právě dnes v italském Udine.

Projekt je podle Hainzela kombinací zpěvu, recitace a multimediální prezentace. "Homeland je kombinací básně, hry a hudby. Sleduje dynamicky se měnící Ameriku 21. století," uvedl Hainzel. Vzhledem k tomu, že pro show Laurie Anderson bývá důležitý obsah textů, přeloží organizátoři texty jejích písní do češtiny a diváci si je během koncertu budou moci přečíst přímo nad pódiem.

Zpěvačka, skladatelka a houslistka Laurie Anderson, která v úterý oslavila 60. narozeniny, ovládá i řadu dalších nástrojů. Studovala dějiny umění, jako žena mnoha řemesel působila také jako výtvarnice či herečka. Její představení nazývaná performance využívají vedle hudebních postupů i mluvené slovo, pantomimu i filmové projekce. Laurie Anderson lákal také film, k několika snímkům napsala hudbu.

Hudební kariéru zahájila v roce 1981 hitem O, Superman; o rok později vydala debutové album Big Science. Tato deska právě nyní po 25 letech znovu vychází ve speciální zvukově upravené edici s řadou bonusů. Následovaly desky Home of the Brave a Bright Red. Zatímco dříve se Laurie Anderson vyžívala zejména v projektech využívajících elektroniku, při natáčení alba Life on a String z roku 2001 volila jednodušší postupy.

 

Právě se děje

Další zprávy