Koncert v Brně spojí vážnou hudbu a jazz

ČTK, kiz
23. 11. 2005 17:00
Brno - Unikátní projekt, který spojí vážnou hudbu a jazz, připravují brněnští hudebníci pod vedením jazzmana Jaromíra Hniličky.

Premiéru projektu Předvánoční koncert zhlédnou první diváci v úterý 29. listopadu v 19:00 v brněnském Besedním domě. "Některé úpravy skladeb zazní ve světové premiéře. Půjde o speciální vícežánrové aranžmá," řekl jeden z organizátorů koncertu Jan Malík.

Kvůli projektu se sejdou i hudebníci, které pojí příbuzenský vztah a většinou spolu na jednom pódiu nevystupují. V seskupení s kuriózním názvem Hniličkovo dixielandoví sirotci bude zpívat Gabriela Kočí, na saxofon a klarinet bude hrát její otec Günter. Na bicí zahraje Ctibor Bártek, na trombon jeho otec Mojmír Bártek. Šestici hudebníků doplní klávesista Petr Bláha, na kontrabas či baskytaru bude hrát Petr Pospíšil a Hnilička pak na trubku.

V první části koncertu zazní například instrumentální a jazzové skladby George Shearinga, Leona Russela, Nata Kinga Colea, Josepha Cosmy či Irvinga Berlina. V druhé části večera se pak návštěvníci mohou těšit například na světovou premiéru skladeb Wolfganga Amadea Mozarta a slavných vánočních písní Tichá noc, Bílé Vánoce, Chtíc, aby spal či Neseme vám noviny v Hniličkově jazzovém aranžmá.

Hniličkův sextet doplní sólisté Národního divadla v Brně - sopranistka Andrea Priechodská a tenorista Milan Vlček a Brněnský komorní orchestr pod taktovkou Jiřího Mottla.

 

Právě se děje

Další zprávy