Kings of Leon vládnou britským žebříčkům

Pavel Turek, tur
29. 9. 2008 13:40
Bratrská čtveřice boduje v albech i singlech
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Kings of Leon jsou jako kapela z pohádky. Ani ne proto, že by zabíjeli draky a budili princezny, ale hrají v ní tři bratři a jeden bratranec: všichni s příjmením Followillové.

Umístění jejich čtvrtého alba Only by Night na prvním místě britského žebříčku ve stejné době, kdy mají na špici singlů i skaldbu Sex on Fire, navíc znamená na současné scéně už poněkud ojedinělý úkaz.

A sice: že pro několik kapel pořád existuje naděje na stoupající kariéru a že sezónní objevy mají šanci přetrvat a vypracovat se. Kings of  Leon, kteří přece jen byli už od druhého alba Aha Shake Heartbreak vždy populárnější v Británii než ve Státech, se začínají měnit z "jižanských The Strokes" na "jižanské U2". 

Kings Of Leon - Sex On Fire

 

"Dostali jsme se do bodu, kdy jsme zjistili, že můžeme být známí buď jako kapela, která se na třech albech děsně snažila, a pak zmizela, nebo jako kapela, která si uvědomila, že mnoho skupin vůbec čtyři alba nenatočí, a tak z toho chtěla pro sebe vytěžit maximum," popisuje situaci bubeník Nathan.

"Protože upřímně řečeno, jako malíři pokojů jsme byli úděsní, a tím bychom se nejspíš živili, kdybychom neměli kapelu."

Only by Night má navíc v tomto roce jeden z nejlepších nástupů: se 220 tisíci prodanými kopiemi v prvním týdnu se celkově umístili hned za Coldplay.

Další důvod k pískání si jim přináší i skutečnost, že singlu Sex on Fire se prodalo o dobrých 50 púrocent více než hitu I Kissed a Girl od Katy Perry, která skončila za rockery z Tennessee na druhém místě. A do hitparády už se na 29. místě dere jejich druhý singl z Only by Night, Use Somebody.

Kings Of Leon
Kings Of Leon | Foto: www.myspace.com/KingsOfLeon

Obří nástup donedávna relativně skromné kapely se dá vysvětlit i silnou účastí Kings of Leon na letošních britských festivalech. Patřili mezi headlinery na Glastonbury, T in the Park i na irském Oxegen.

Kapele prosáklé náboženstvím - otec bratrů Followillových byl kazatel - a Jackem Danielsem (pocházejí z Tennessee) se povedlo bez okolků vyřadit Rihannu, jejíž Good Girl Gone Bad (2. místo) po novém singlu Disturbia opět figuruje v britském žebříčku, a stačili i na písničkářku Duffy (3. místo) a lascivní Pussycat Dolls (4. místo).

Větší problémy neměli ani s Metallicou, kterou si již všichni skalní fanoušci koupili a pomalu klesla na sedmé místo.

Britský top 10 zažil i návrat alba Seldom Seen Kid od Elbow; vyšlo sice už na jaře, ale poté, co před čtrnácti dny získalo prestižní cenu Mercury Prize, prodej znovu ožil - jak ostatně bývá u tohoto ocenění zvykem.

Mercury Prize 2008 - Elbow
Mercury Prize 2008 - Elbow | Foto: Reuters
Čtěte také:
Prestižní Mercury Prize vyhráli Elbow

Mix jižanského rocku, náboženských kořenů s úzkokalhotovou indie manýrou v provedení Kings of Leon nejprve okouzlil Bona z U2, který vytáhl Kings Of Leon poměrně brzo jako předkapelu na turné. Pro zvláštní jižanské frázování zpěváka Caleba a buranský základ si je zase oblíbil Eddie Vedder z Pearl Jam i Bob Dylan. S nimi Kings of Leon koncertovali v letech 2005 a 2006.

Nezpochybnitelně atraktivní je i onen bigotní řetěz, z něhož se Kings of Leon chtějí po rockersku utrhnout. Hedonistický život na rock'n'rollovém turné u nich vždy provázely sex i drogy, rozdychtěné groupies i poslech Led Zeppelin při kouření marihuany.

Ostatně některé texty na albu Only by Night objevil zpěvák Caleb poté, co se probudil s prázdnou lahví v posteli, a našel v bloku slova, o nichž si vůbec nepamatoval, že je psal.

 

Právě se děje

Další zprávy