Káva provoní i novinku Joni Mitchell

krk
26. 7. 2007 9:00
Strabucks posiluje tým v boji s hudebními giganty

Londýn -  Sir Paul dostane do své nové hudební stáje silného parťáka.  Čerstvé album vydá u kavárenského řetězce Starbucks i kanadská písničkářka Joni Mitchell. Její první kolekce nového materiálu od roku 1998 bude k dispozici na konci září.

Nejnovější McCartneyho album vyšlo u kavárenského labelu Hear Music minulý měsíc. Zatím se ho prodalo 447 tisíc kopií a podle Strabucks si o něj skoro polovina z nich řekla právě při nákupu jejich kávy a muffinů.

To je důvod, na který exbeatles slyšel. Odešel od EMI a stal se prvním hudebníkem kavárenské stáje. Adresné přepadávání zákazníků se jeví jako jedna z cest krize gramofonového průmyslu a je dalším hřebíčkem do rakve tradičních obchodů s CD. Ty už jsou ohroženy legálním i nelegálním stahováním hudby z internetu.

Foto: Aktuálně.cz

"Pravda je prostá. Musíte jít tam, kde jsou spotřebitelé. A ti typičtí stojí ve Starbucks a kupují si kávu," říká Mike McGuire z analytické společnosti Gartner Inc.

Zákazníci  Starbucks přednostně slyšeli McCartneyho desku po celý den. Jeho hlas se linul v 29 zemích u 13 500 pultů. Starbucks každý týden navštíví 44 milionů lidí. Dá se předpokládat, že jim pustí i Joni Mitchell.

Některé problémy teď ještě musí Starbucks vyřešit: například kavárny nejsou v Británii zařazeny do systému Official Chart Company, která počítá prodeje disků a sestavuje žebříčky.

Foto: Reuters

Ceněná třiašedesátiletá písničkářka pohybující se na hranicích jazzu na novou desku napsala devět autorských písní, desátou je zhudebněná Kiplingova báseň If. "Její hlas je plný síly, doslova i přeneseně," slibuje Ken Lombard, prezident divize Starbucks Entertainment, kam spadá i Hear Music.

McCartneyho album bylo pro kavárenských řetezec ostrým startem v přímém konkurenčním boji s giganty. Doposud se soustředil na licenční nahrávky, z nichž nejúspěšnější byly duety Raye Charlese Genius Loves Company.

Vydal i dvě alba spojená se jménem Joni Mitchell: nejprve kompilaci s její oblíbenou hudbou, kde zněla třeba Billie Holiday, a pak desku jejích skladeb, které mají nejraději jiní umělci včetně Elvise Costella nebo Boba Dylana.

Zatím poslední deska se jménem písničkářky má název A Tribute To Joni Mitchell. Na ní vzdává jejím melodiím hold stylově různorodá sestava hudební elity: od Prince, Annie Lennox a Björk až po Emmylou Harris, Sufjana Stevense nebo jazzmana Brada Mehldaua.

 

Právě se děje

Další zprávy