Katy Perry líbala holku a má z toho dvě první místa

tur
13. 8. 2008 13:20
Americká zpěvačka nezávadně provokuje v hitparádách

Londýn - Políbila jsem holku a líbilo se mi to/doufám, že mýmu klukovi to nebude vadit, začíná refrén letního megahitu, který se vyhoupl na první místo britského žebříčku a zároveň vede i americkou singlovou hitparádu Billboardu - což je shoda, ke které nedochází příliš často.

Katy Perry s vokální manýrou Alanis Morissette, hranou ostrostí Avril Lavigne a zdánlivě naivní vyjukaností Lily Allen vypustila do éteru singl I Kissed a Girl jako ohlášku alba One of the Boys.

Třiadvacetiletá rodačka ze Santa Barbary políbila holku - uh, no to je skandální. Na středostavovské poměry peprný text se stejně laděným videoklipem doprovází zvuk, který by se možná horko těžko dostával na b-strany singlů zpěvačky Robyn, ale má blíž k progresivnější Pink nebo Kelly Clarkson.

Každopádně kombinace toho všeho dokázala už teď vyvolat kontroverzi nejen mezi feministickými periodiky a bloggery. Americké vydání časopisu Rolling Stone popsalo nový singl bývalé gospelové zpěvačky jako zpověď přesně té holky, která si něco začíná se svou nejlepší kamarádkou proto, aby na sebe strhla pozornost kluků.

Katy Perry - I Kissed a Girl

Marketingově nemůže být pochyb o tom, že skladba je skvěle zacílená. Autorství patří týmu lidí, kteří stojí za takovými hity jako Baby... One More Time pro Britney Spears, About You Now pro Sugababes nebo Can't Get You Out Of My Head pro Kylie Minogue.

Přerostlá Katy Perry se de facto stylizuje do postavy teenagerky, která má homosexuální představy - což je v současné mediální reprezentaci vnímáno jako něco vysoce erotizujícího, a zároveň naprosto nevinného.

Foto: Aktuálně.cz

Obzvlášť v případě, když před lety ankety o filmový polibek roku vyhrávaly Sarah Michelle Gellar se Selmou Blair ve snímku Velmi nebezpečné známosti.

Ale tak jako ve filmu i Katy Perry, která se na konci klipu ze snu probudí vedle svého přítele, se vše odehrává v přísně heterosexuálním kontextu, jak se na spořádanou a nezávadnou podívanou sluší.

Přichází to vlastně právě včas jako upgradeovaná verze pro náctileté rebelky, jimž už nestačí být klukovi Girlfriend jako Avril Lavigne. Zároveň je na Katy Perry dobře vidět vývoj popového mainstreamu, který absorbuje i vlivy tvrdší elektroniky - byť změkčené aviváží.

Pikantní rozměr I Kissed a Girl dodává i skutečnost, že Katy Perry má za sebou dráhu zpěvačky na kúru a v roce 2001 dokonce pod jménem Katy Hudson vydala desku křesťanských písní. Sama sebe v rozhovoru pro časopis Blender označila za typickou křesťanku, která sem tam dělá rošťárny.

Ostatně není to poprvé, co její text vzbudil rozpaky: jestliže singl I Kissed a Girl pobouřil feministky, pak gay komunita se cítila dotčena už skladbou Ur So Gay, v níž Katy líčí vztah se svým bývalým metrosexuálním přítelem, který se fintil tolik, že neměl konkurenci ani mezi gayi.

„Doufám, že se oběsíš na své šále z háemka, zatímco se budeš ukájet při poslechu Mozarta / Jsi tak gay, a to ani nemáš rád kluky," vylévá si srdce Katy v songu, který má podle jejích slov být novou verzí You Oughta Know od Alanis Morissette.

Ale to přirovnání je na úrovní laťky nastavené bulvárními rubrikami společenských blogů, které za komentář a vyjádření považují to, že celebritě přimalují do koutku pusy kapky spermatu.

Komentátor MSNBC na to konto poznamenal, že jde vlastně o test pokrytectví, jež je přítomné v americké společnosti. Kdyby se skladba jmenoval například Ur So Korean, nikdy by se nedostala do éteru a mizerně by se vedlo i skladbě I Kissed a Boy, kdyby ji zpíval kluk.

 

Právě se děje

Další zprávy