Jediná opravdová romská celebrita vystoupí v Praze

Roman Staněk
31. 5. 2008 0:00
Královna všech Romů vzpomíná: Hrála jsem jen pro Havla
Esma Redžepová, stejně jako třeba u nás Karel Gott, je nesesaditelnou makedonskou jedničkou už desítky let
Esma Redžepová, stejně jako třeba u nás Karel Gott, je nesesaditelnou makedonskou jedničkou už desítky let | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Temperamentí, elegantní a sebevědomá. Taková je světová královna romské muziky Esma Redžepová.

Nejpopulárnější zpěvačka z bývalé Jugoslávie a nejznámější romská umělkyně vůbec, vystoupí v sobotu večer v Kongresovém centru během zakončení mezinárodního festivalu romské kultury Khamoro.

"Na populární hudbu mám vyhrazeno 3 minuty denně. To stačí. Zbytek už poslouchám jen to, co je opravdu dobré," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz žena, která za život odehrála 29 000 koncertů, vydala přes 20 desek a na charitu rozdala a vyzpívala stovky tisíc dolarů.

Aktuálně.cz: Váš největší hit Čaje Šukarije se objevil na soundtracku k filmu Borat. Vy jste s tím však nesouhlasila a chtěla jste se soudit o milion dolarů. Jak ten případ dopadl?

Čaje Šukarije jsem napsala, když mi bylo devět let! Je to jedna z mých prvních písniček, proto k ní mám zvláštní vztah. Má  vydavatelská firma bez mého souhlasu rozhodla, že můžou tu písničku ve filmu použít, aniž by si vůbec přečetli scénář. Kdybych o tom věděla, tak bych k tomu svolení nikdy nedala, protože to je rasistický film, uráží Romy a nestaví se pozitivně ani k Evropanům a ani k Američanům. K té žalobě nikdy nedošlo, se svými producenty jsem se rozloučila. Od tvůrců filmu jsem pak dostala odškodné, ale milion dolarů to nebylo.

Esma Redžepova: Fakta
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Esma Redžepova: Fakta

Esma Redžepova (*1943) se narodila ve Skopje. Slavná je už od 11 let, kdy vystupovala v rádiu. Tehdy si jí všiml hudebník a budoucí manžel Steva Teodosievski v jehož kapele začala hrát.

V roce 1976 byla v indickém Candigaru prohlášena královnou romské hudby, v roce 1991 pak ve Frankfurtu získala ocenění Primadona evropského zpěvu. Její album Cikánská královna bylo zařazeno do 20ti nejlepších alb world music historie.

Největší hit Čaje Šukarije se bez jejiho vědomí objevil jako titulní píseň soundtracku k filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu. Redžepová se chtěla soudit o milion dolarů, nakonec došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

Je nejslavnější zpěvačkou v Makedonii a nejslavnější romskou zpěvačkou vůbec. Organizuje charitativní koncerty (například na pomoc srbským uprchlíkům z Kosova) a v nadcházejících volbách bude kandidovat do makedonského parlamentu.

Esma Redžepová vystoupí v sobotu večer v Kongresovém centru v Praze na zakončení romského festivalu Khamoro. Spolu s ní vystoupí další romské kapely ze Srbska, Francie nebo Ukrajiny.

Aktuálně.cz: Vy jste za svou kariéru odehrála už tisíce koncertů. Víte, kolikrát jste už vystupovala? Je nějaký koncert, který ve Vás zanechal hluboké vzpomínky?

Za život jsem odehrála asi 29 000 koncertů, Poslední dobou vystupuji hodně pro charitativní účely - zhruba každý třetí koncert. Mám stále hodně energie, ročně hraji přes 200 koncertů, ale třeba minulý rok to bylo dokonce 286 vystoupení. Výjimečných koncertů je hodně, ale vzpomínám například na koncert v Indii v roce 1976, kdy jsem byla vyhlášena světovou královnou romské hudby. A taky na rok 2000, kdy jsem byla v Moskvě vyhlášena jako nejprodávanější romská zpěvačka na světě.

Aktuálně.cz: Vzpomenete si ve kterém roce jste hrála poprvé v České republice? Jaká byla tehdy atmosféra a jaké na to vystoupení máte vzpomínky?

Poprvé jsem hrála ještě v Československu, to byl koncert pro jugoslávskou menšinu. V té době jsem taky zpívala panu prezidentu Havlovi. To byl ale pouze menší koncert určený hlavně pro pana prezidenta, nešlo o žádný festival.

Aktuálně.cz: Posloucháte populární hudbu? Co říkáte na pronikání romské hudby do popu a rocku, jak to můžeme vidět například u Madonny?

Na populární hudbu mám vyhrazeno 3 minuty denně. To stačí. Zbytek už poslouchám jen to, co je opravdu dobré. Mám velmi ráda operu. Vím taky, že mnoho slavných dirigentů poslouchá i mojí muziku. Víte co, já jsem opravdu pyšná, že se romská hudba takto prosazuje. Jsem ráda, že i to, co jsem zpívala když mi bylo patnáct, se teď poslouchá a je populární. Že jsem vlastně hudebně byla 20 roků napřed.

Aktuálně.cz: Kromě zpívání se věnujete charitě, byla jste dokonce několikrát nominována na Nobelovu cenu míru. Čím se teď na poli charity zabýváte?

Mám organizaci, která pomáhá lidem, kteří nemají peníze na zdravotní péči. Pomáhám, když třeba někdo potřebuje zaplatit operaci nebo léčení. Starám se také o opuštěné děti nebo o zdravotně postižené. Pořádám humanitární koncerty, naposledy s Vladem Divacem (bývalý basketbalista LA Lakers, nejslavnější srbský sportovec - pozn. red.) pro srbské vystěhovalce z Kosova. To byl obrovský koncert, bylo tam spousta slavných osobnosti.

Svůj největší hit Čaje Šukarije složila v devíti letech. Na koncertech už ji zahrála 29 000 krát
Svůj největší hit Čaje Šukarije složila v devíti letech. Na koncertech už ji zahrála 29 000 krát | Foto: Ondřej Besperát

Aktuálně.cz: Sledujete problémy, kterými Romové v Evropě čelí? V čem je podle Vás největší problém v soužití mezi Romy a většinovým etnikem? 

Problémů je hodně, nejvíce je asi v Rumunsku, kde čelí velmi rasistickým výpadům. Problémy jsou také v Bulharsku a Řecku. Jsem ráda, že Makedonie jako jediná země Romy přijala, o jejich právech se zmiňuje i ústava. U nás existují dvě romské televize, rádio. Makedonie je asi jediná země, kde se děti ve škole učí i romsky. Máme romské poslance, starosty i zastupitele. I já budu v dalších volbách kandidovat do parlamentu.

Aktuálně.cz: Co byste chtěla změnit až se stanete poslankyní?

Mé motto bude „Znovuzrození Romů", ale budu se zabývat lidskými právy bez ohledu na národnost, protože Makedonie je  multietnický národ. Já se budu snažit, aby si všechny národnosti byly rovny.

Aktuálně.cz: Vy jste na území bývalé Jugoslávie hvězdou a velmi respektovanou osobou. Sledujete události v okolních zemích? Hrála jste například už v nezávislém Kosovu?

V Kosovu jsem hrála pro Romy a Srby, ale šlo o humanitární koncert. Albáncům jsem nehrála, ani od dob nezávislosti jsem tam taky nevystupovala. Jinak však hraji po celé bývalé Jugoslávii, bez rozdílu a dokud budu mít energii tak i budu.

Esma Redžepova - Ibrahim

 

Právě se děje

Další zprávy