Jared Leto chce být filmovým Kurtem Cobainem

Karel Veselý
30. 4. 2011 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: Aktuálně.cz

 

 

Doporučujeme

Foto: Aktuálně.cz

Objevil rapperku M.I.A. i brazilský taneční fenomén baile funk a jeho Mad Decent patří k nejvíce trendy značkám na scéně elektronické hudby. Thomas Wesley Pentz alias Diplo si na nedostatek aktivit rozhodně stěžovat nemůže. Jedna z nejvlivnějších postav současné hudební scény, do jehož portfolia patří i dancehallový projekt Major Lazer, vlastní album na Ninja Tune i remixy pro Britney Spears či Shakiru dorazí ve středu 4. května poprvé do Prahy a zahraje v Lucerna Music Baru.

8. května se pak do Prahy vrací montrealský indiepopový projekt Handsome Furs, který tvoří Dan Boeckner z Wolf Parade a jeho žena, spisovatelka Alexei Perry. Na strahovské Sedmičce už možná představí i materiál z červnové novinky Sound Kapital.

 

Zpráva týdne

Kdo se chce naučit tancovat jako Král popu, má skvělou příležitost s počítačovou hrou Michael Jackson: The Experience. Po listopadové premiéře na Wii, Nintendo DS a PlayStation Portable vyšla hra v dubnu i na zbývajících herních konzolích (verze pro PC se chystá na květen). Podobně jako další posmrtné produkty s Jacksonovou značkou ji ale provázejí nepříliš lichotivé recenze a slabé prodeje, které zaostávají za očekáváním.

Foto: Aktuálně.cz

Verze pro tři nejpoužívanější platformy prodala na předvánočním trhu dva miliony kusů a další milion přidala na začátku roku. Aktuální varianta pro XBox je ale v celosvětovém žebříčku nejprodávanějších videoher až na pátém místě s prodejem něco přes 105 tisíc kusů za první týden.

Hra, ve které se uživatel učí tancovat na největší Jacksonovy hity, měla navázat na úspěch taneční série Just Dance. Její druhý díl prodal pro srovnání celosvětově přes dvanáct milionů kusů.

Nepříliš příznivé statistiky hlásí i Jacksonovo posmrtné album Michael. Deska sice dosáhla v sedmnácti zemích světa na platinové ocenění (v České republice je dokonce pětkrát platinová), ale na nejlukrativnějších trzích se jí příliš nedařilo. V USA stěží překročila hranici zlatého ocenění (za půl milionu kusů) a celkově prodala zhruba polovinu toho, co posmrtná koncertní nahrávka This Is It vydaná v roce 2009.

Společnost Sony, která před rokem zaplatila za smlouvu s pozůstalými 250 milionů dolarů a plánuje vydat v následujících osmi letech dalších šest posmrtných nahrávek, se bude muset pořádně snažit, aby částku nakonec zhodnotila.

Pomoci jí ale může fakt, že i bezmála dva roky po smrti plní Jackson stránky novin. CNN uvedla rozhovor s Katherine Jacksonovou u příležitosti blížícího se Dne matek a v Los Angeles bude od 9. května pokračovat soudní přelíčení, které má ozřejmit, jakou vinu na zpěvákově smrti nese jeho kardiolog Conrad Murray. Lékař je obviněný z toho, že Jacksonovi podal propofol a další léky, jejichž užití vedlo k zástavě srdce.

V Británii pro změnu deníky informují o zpěvákově soše, kterou nechal u fotbalového stadionu FC Fulham vztyčit jeho majitel Mohammed Al Fayed. Fanouškům týmu anglické Premier League se ale socha příliš nelíbí a někteří ji považovali za aprílový žertík. „Pokud nějací blbí fanoušci nechápou a neoceňují, jaký dar dal tento muž našemu světu, ať jdou někam," prohlásil rozezlený Al Fayed, který byl Jacksonovým přítelem. Zpěvák v jeho doprovodu navštívil v roce 1999 jeden zápas klubu.

 

Další zprávy

Do hledáčku známého tvůrce popových parodií "Weird Al" Yankovice se dostala Lady Gaga a její singl Born This Way. Alova verze Perform This Way měla být zařazena na jeho nové album, Gaga ale údajně použití skladby neschválila. Jak se později ukázalo, bylo to jen nedorozumění, zpěvačka vzkázala přes média, že se jí parodie líbí. Přidala se tak k Michaelu Jacksonovi nebo Madonně, kteří verze svých skladeb v podání „švihlého Ala" schválili. V opačném týmu je třeba James Blunt, na kterého už byla Alova verze You Are So Beautiful za hranou.

Foto: Aktuálně.cz

Letošní akce Dne hudebních krámů měla úspěch. Prodeje vinylových desek oproti loňskému roku stouply o dvacet procent. Mezi nejžádanější tituly patřilo album coververzí Medium Rare od Foo Fighters, vinylová edice nové desky Gorillaz The Fall a dvanáctipalec Radiohead.

Na DVD se chystá koncertní film 1991: The Year Punk Broke z roku 1992, na kterém tehdy ještě celkem neznámá Nirvana předskakuje na evropském turné alternativních hvězd Sonic Youth. Ve snímku jsou k vidění i Dinosaur Jr., Babes in Toyland, The Ramones nebo Courtney Love s Hole. K již vydanému materiálu bude připojený další dokument, rarity, bonusy nebo komentář Thurstona Moorea. DVD by mělo být v prodeji na podzim.

Seriál Glee už se nebude spoléhat jen na coververze hitů. Tvůrci úspěšného pořadu prohlásili, že v budoucnu by středoškolský sbor měl zpívat více původního materiálu. První dvě vlaštovky jsou skladby Loser Like Me a Get It Right, které zazněly v patnácté a šestnácté epizodě druhé série v březnu. První jmenovaný hit napsal švédský hitmaker Max Martin a dostal se až na šesté místo amerického žebříčku.

Foto: Aktuálně.cz

Portál Spotify využívající stream hudby se ještě nedávno zdál být logickým řešením krize hudebního průmyslu. Místo fanfár se ale potýká s problémy. Většina uživatelů totiž volí verzi zdarma s reklamou místo předplatného a společnosti chybí peníze, z nichž by mohla vyplácet honoráře. Spotify proto musel zastavit registraci nových uživatelů a těm, kteří ji už používají, limitovat pouštění hudby na dvacet hodin týdně. Společnosti se také stále nedaří spuštění v USA, služba je nadále dostupná jen v několika zemích západní Evropy.

Ve věku třiapadesáti let zemřela 25. dubna punková legenda Poly Styrene. Když v roce 1975 zahráli na jejích narozeninách tehdy ještě neznámí Sex Pistols, založila vlastní punkovou kapelu X-Ray Spex a stala se jednou z ikon žánru. Její kariéra ale zasahovala až experimentálnímu rocku, jazzu i new age. Těsně před smrtí stihla vydat desku Generation Indigo.

 

Žebříčky

Foto: Aktuálně.cz

Panování Adele v britském žebříčku ukončili Foo Fighters, zpěvačka se ale do čela s albem 21 po týdnu zase vrátila. UK Top 40 už tak šéfuje celé tři měsíce. Nejvýše postavenou novinku má na desítce rapper Chipmunk; Gorillaz jsou The Fall na čísle dvanáct. V čele singlového žebříčku si hoví kalifornský electro-dance projekt LMFAO se skladbou Party Rock Anthem. Producent Wretch 32 a rapper Example jsou s Unorthodox na dvojice i díky samplu z klasiky Fool's Gold manchesterských rockerů Stone Roses.

I v USA vládne Adele - její „jednadvacítka" už prodala za oceánem 1,2 milionu kusů. O čelo singlového žebříčku se přetahují Katy Perry s E.T. a Rihanna se S/M. Druhá jmenovaná vedla před týdnem, aktuálně se do čela vrátila Katy, které pomohlo, že píseň předvedla společně s Kanye Westem v televizní show American Idol. Je to už čtvrtý hit z Teenage Dream, který vede v americké hitparádě, Rihanna pro změnu oslavila desáté číslo jedna kariéry. / V Čechách se nejvíce hrají exotické rytmy Vaya Con Dios a jejich Hey (Nah Neh Nah) v disco remixu Milk & Sugar. Nejprodávanější album mají znovu Kabát s Banditi Di Praga.

 

Nové desky

Bootsy Collins: Tha Funk Capital Of The World (Megaforce) - Mistr funkové basy natáčí nový materiál i těsně před šedesátými narozeninami. Na albu hostují i Bobby Wommack a jeho starý parťák George Clinton. „Večírek jen pro členy funkové bratrstva," varuje Uncut, ale BBC Music chválí: „Toto je deska, která může předat funkové dědictví nové generaci."

Foto: Aktuálně.cz

Emmylou Harris: Hard Bargain (Nonesuch) -  Americká country písničkářka vydává studiové album číslo 21. „Její hlas zní pořád kouzelně-  a i kdyby zpívala telefonní seznam, znělo by to jako Puccini," konstatuje Billboard. „Starší skladby v novém provedení převyšují ty nové, což by mohlo některé fanoušky zklamat," dodává BBC.

Swordfishtombones: Aftertaste (Indies) - Pět let vznikala nová deska brněnské post-rockové skupiny, o finální podobu se postaral producent Dušan Neuwerth. „Zvuk a produkce jsou na rozdíl od předchozích desek vědomě otevřené, přístupné, stylové a elegantní," prohlašují muzikanti. Singl Dandy je k volnému stažení na webu.

Prefuse 73: The Only She Chapters (Warp) - Svoje zasněné psychedelické minisymfonie obohacuje producent Scott Heren na sedmém albu o ženský element - na desce zpívají Zola Jesus, Shara Worden z My Brightest Diamond i nedávno zesnulá Trisha Keenan z Broadcast. „Když se do jeho skladeb zaposloucháte, uvědomíte si, kolik talentu je potřeba k tomu natočit takhle dobré album sestavené jen ze samplů," píše Dusted Magazine.

Kode9 & Spaceape: Black Sun (Hyperdub) - Nové album pojaté jako postapokalyptický sci-fi román s doprovodným komiksem vypouští dubstepový producent Kode9 a jeho dvorní rapper Spaceape. „Až bude NASA příště potřebovat hudbu do svého lunárního modulu, tady ji mají!" píše BBC a Pitchfork dodává: „Black Sun ukazuje novou desku dubstepovým poutníkům. I na jejich inovace se dá skvěle tancovat, jen kroky se trochu změnily."

 

Video týdne

„Prý chlapi nebrečí, jen na řasách jim roztává sníh," zpívá country bard Jakub Smolík. Těžko říct, co řekne, až uvidí video ke skladbě Every Minute Alone od dánské skupiny WhoMadeWho, ve kterém muži pláčou celkem nepokrytě. A to prý patří Dánsko k zemím, v nichž jsou lidé nejšťastnější. Kromě vtipného klipu se povedla i skladba sama, jíž trio propaguje své nové album Knee Deep. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

0djinud

Foto: Aktuálně.cz

Pop na západě už tolik netáhne, ale na východě pořád zůstává zlatým dolem. Deník Guardian mapuje cestu pragmatických hitmakerů z Ameriky i Švédska na korejský a thajský trh. „Norský tým DSign vydělává na korejském popu tisíce liber. A pozor! V Koreji se platí i za streamování na internetu!" píše Guardian.

Vztahu rockových hvězd a mimozemšťanů se věnuje další text v Guardianu. „Někdo by řekl, že rockové hvězdy dostávají především poselství z planety FET, ale když se podíváte na následující důkazy, už nebudete nikdy pochybovat, že tam nahoře skutečně někdo je," uvozuje humorný článek následný přehled cestovatelů po kosmických dálavách od Sammyho Hagara z Van Halen (tvrdí že byl unesený UFO) až po Davida Bowieho a Lemmyho Kilmistera.

New Musical Express dává čtenářům možnost hlasovat v soutěži o nejlepší logo rockové kapely. Tak co říkáte, které je nejlepší? Kiss, Rolling Stones nebo snad Placebo, kteří momentálně vedou?

 

Varujeme

Uctít památku sebevraždy Kurta Cobaina jde patrně i podstatně vkusněji, než to udělal Jared Leto ze skupiny 30 Seconds To Mars. V klipu umístněném na YouTube se s velkým smyslem pro detail stylizoval do sedmnáct let mrtvého frontmana Nirvany a zazpíval jeho písně Pennyroyal Tea a Rape Me. „Slyšel jsem, že se chystá natáčení filmu o Cobainovi a tak jsem si chtěl trochu zaexperimentovat a vyzkoušet si jaké by to bylo, kdybych jím byl," řekl zpěvák a herec, nicméně vehementně popřel, že by klip měl být přihláškou do konkurzu na roli Cobaina. Věřit mu to můžete, ale také nemusíte.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy