Indies - menšinovové vydavatelství hudby

Richard Klíčník
14. 12. 2005 16:00
Profil - Stále ještě se u nás dělá zajímavá hudba. Není komerční a má málo prostoru, ale dělá se. Jednou z jejích bašt je brněnské vydavatelství Indies Records.

Mezi jejich "koně" patří v poslední době stále populárnější skupina Traband, léty prověřený Hradišťan, zajímavý kytarista Vladimír Václavek a v neposlední řadě u Indies vydává i excelentní zpěvačka a houslistka Iva Bittová, která si vydobyla ve světě daleko větší uznání než v Čechách, což je již po staletí základní rys geniálních českých hudebníků.

Vladimír Václavek vydává nové album Ingwe
Vladimír Václavek vydává nové album Ingwe | Foto: Aktuálně.cz

Podle malého výběru interpretů Indies Records je jasné, že jejich matadoři se v televizi neobjevují moc často, ale svou posluchačskou základnu vybudovanou mají.

Nové tituly ke konci roku

Zákony trhu však Indies respektují podobně jako jiné firmy, a proto před Vánoci vydávají set hudebních nosičů, které mají potenciál stát se zajímavými dárky, které bude stát za to poslouchat i po dlouhých letech od jejich vzniku.

Za zmínku stojí nové tituly jako právě vydané album Ivy Bittové a DJ Javase. Jedná se o zajímavý projekt kombinující tech-houseové kompozice s originálním improvizováním Ivy Bittové. O tomto CD se na Aktuálně ještě dočtete více.

Informovat podrobněji budeme také o nové desce Ingwe Vladimíra Václavka. Václavek je zpěvák a kytarista blízký některými aspekty svou tvorbou Bittové, se kterou natočil velmi úspěšné album Bílé inferno. Jeho nová deska se snaží o prozkoumání současných možností a vlivů, přesto je zde Václavkův rukopis velmi čitelný.

Cicvárek, Kabelková a Kříž - to je Panoptikum
Cicvárek, Kabelková a Kříž - to je Panoptikum | Foto: Aktuálně.cz

Panoptikum překvapilo

Indies však dávají vedle zavedených kapel (záznam živého vystoupení kapely Traband, Hradišťan s Pavlicou a jejich Hrajeme si u maminky) také prostor novým projektům. Ten nejzajímavější je překvapení prosince deska Panoptikum, na které se podílejí tři písničkáři Cicvárek, Kabelková a Kříž. Kvalitativně z alba vyčnívá především Cicvárek, který svými inteligentními, naléhavými texty a podobně stimulujícím hlasem nazpíval písně čišící expresivitou a živelností. Album můžeme s klidným svědomím zařadit k dlouhé tradici českého protestsongu, a i když jsou témata poněkud odlišná než před patnácti lety, rozhodně nepostrádají na zajímavosti.

V každém případě Indies nabízí širokou škálu hudebních stylů a žánrů z té odvrácené nekomerční strany české hudby. Ač se jedná o regionální nakladatelství, jeho význam pro českou alternativní hudbu je neoddiskutovatelný.

Vice informací o titulech vydavatelství naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy