Herbie Hancock a Chick Corea vyrážejí na společné turné

ČTK ČTK
23. 1. 2015 12:38
Jazzové legendy se sejdou na jednom pódiu po sedmatřiceti letech. Odehrají několik koncertů jako klavírní duo.
Chick Corea a Herbie Hancock.
Chick Corea a Herbie Hancock. | Foto: DJF

New York  - Jazzové legendy Herbie Hancock a Chick Corea spolu poprvé po sedmatřiceti letech vyrazí na turné. Koncerty se dvěma klavíry odehrají ve Spojených státech, Asii, Austrálii i Evropě.

Corea a Hancock spolu před desítkami let často sdíleli jedno pódium, ale naposledy spolu pravidelně vystupovali v roce 1978, kdy byl americkým prezidentem Jimmy Carter a firma Sony na trh vrhla první walkman.

Nové turné odstartují 14. března v Seattlu a během března a dubna zahrají podle Hancockových webových stránek v dalších zhruba patnácti amerických a kanadských městech. Do Evropy spolu zamíří v červenci, kdy vystoupí jen v Paříži, Londýně, Bruselu a Lisabonu.

Podívejte se na záznam ze společného vystoupení Chicka Corey a Herbie Hancocka v roce 1979 na festivalu North Sea Jazz.
Podívejte se na záznam ze společného vystoupení Chicka Corey a Herbie Hancocka v roce 1979 na festivalu North Sea Jazz.

"Chick a já jsme vždy nechávali otevřené dveře možnosti dalšího turné," uvedl Hancock. "Oba jsme cítili, že od našeho posledního velkého turné uplynulo dost času, když uvážíme, kolik zkušeností jsme nabyli v hudbě i životě, a že nyní je ten správný čas těmi dveřmi opět projít," dodal Hancock, který loni koncem listopadu koncertoval v Brně.

Hancock i Corea byli v 60. letech členy skupin Milese Davise a oba se podíleli na průlomových trumpetistových albech In a Silent Way a Bitches Brew, které položily základy fúze jazzu a rocku.

"Herbie je hudební fenomén a vzácný člověk," uvedl Corea. "Pro mě je drahým přítelem i celoživotní inspirací," dodal dvacetinásobný držitel cen Grammy.

Corea 17. června vystoupí také na brněnském JazzFestu, ale nikoli s Hancockem, nýbrž se zpěvákem Bobbym McFerrinem.

 

Právě se děje

Další zprávy