Happy Mondays se vybarví v Ostravě

tur
22. 1. 2008 11:16
Festival Colours of Ostrava představil první hvězdu

Praha - Klíčová kapela britské scény 80. let vystoupí na letošním festivalu Colours of Ostrava - konkrétně v pátek 11. července.  Přehlídka, která se od festivalu world music posunula k univerzálnější, a přitom také inteligentní zábavě, tak zažije bezuzdnou pařbu bez proslovů o záchraně světa.

Happy Mondays se rozhodli zkusit to znovu. Téměř patnáct let po rozpadu zapříčiněném negativním přijetím alba Yes Please se dali znovu dohromady nejdřív koncertně a pak i loňským albem Unkle Dysfuntional.

Načasování to bylo vcelku elegantní. Pro kapelu, která s křížením kytarového zvuku s vlivy house music, hip-hopu a zhulenecké psychedelie de facto začínala, je minimálně výhodné stát se doplňkem nu-raveu. 

A podle všech kritických reakcí Happy Mondays v reparátu obstáli -  a nebylo to snadné, jelikož věcí k napravování bylo dost.

Ústřední protagonisté manchesterské scény, chráněnci Tonyho Wilsona vydávající na labelu Factory, totiž tehdy svého mentora přivedli po fiasku Yes Please k finančnímu krachu. Což se mu aspoň po letech snažili vynahradit sbírkou, která by mu umožnila hradit léčbu rakoviny. 

Tony Wilson
Tony Wilson | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Nonstop párty je u konce, Tony Wilson podlehl rakovině

Happy Mondays v mnoha ohledech spolu s New Order definovali osmdesátá léta a kromě Factory jsou též spjatí s kultovním klubem Hacienda. Tam je Tony Wilson objevil.

Úspěch druhé desky Bummed překonala ta následující, obskurně nazvaná Pills ´N´ Thrills And Bellyaches vyhlášená magazínem Melody Maker albem roku 1990. Se skladbou Kinky Afro se vyšplhali na vrchol britské hitparády, stali se atrakcí anglických klubů i festivalu v Glastonbury.

Po rozpadu se jejich přidrzlý a všemi legálními i nelegálními povzbuzováky prolezlý frontman Shaun Ryder realizoval ve vlastní sólové kapele Black Grape.

Podílel se na vzniku filmu mapujícího manchesterskou scénu Nonstop párty (24 Hour Party People) a v roce 2005 se objevil coby host na albu Demon Days od Gorillaz, kde ovlivnil podobu jednoho z největších hitů komiksové čtyřky - Dare.

Foto: Aktuálně.cz

Na atraktivním nezastydlém zvuku aktuálního alba Happy Monday má podíl také americký hiphopový producent Sunny Levin, mimochodem vnuk Quincy Jonese, a zvukový mistr Howie B (U2 a Björk).

Ten navíc prohlásil: "Absolutně duševní projekt. Vzrušující a naprosto uvěřitelný. Shaun je zpátky a září jako diamant. Zpívá a rapuje skvěle. Texty jdou přímo na věc. A jeho jazyk, který já vždycky považoval za jedinečný, je snad ještě zvrhlejší."

Už 7. ročník festivalu Colours of Ostrava se tentokrát bude konat od 10. do 13. července 2008. Během čtyř dnů představí hvězdy zahraniční a domácí scény nejrůznějších žánrů od world music přes rock až po alternativní žánry.

Nebude chybět řada doprovodných programů: divadelní představení, areál dětský svět, kinokavárna, DJs, workshopy, filmy a podobně. Kromě toho, že Colours of Ostrava loni navštívilo téměř 20 tisíc diváků, se také stal třikrát po sobě Hudební události roku v anketě ALMA.

 

Právě se děje

Další zprávy