Gorillaz prý promění Glastonbury v pláž plnou hvězd

Pavel Kroulík
24. 6. 2010 11:45
Farma v jižní Anglii se opět mění v hudební metropoli
Foto: Reuters

Londýn  - Na Worthy Farm u městečka Glastonbury v jižní Anglii začíná největší a nejznámější světový hudební festival pod širým nebem.  K jeho nechtěné tradici patří i déšť, bláto a zatopená stanová městečka, ale letos meteorologové uklidňují, že bude slunce, teplo a sucho. Módní přehlídky holinek by se tedy neměly konat a ozdravným faktorem se namísto bahenních koupelí má stát jen hudba.

Na pozemku piltonské farmy Michaela Eavise v jihozápadní Anglii se začíná hrát právě ve čtvrtek, ale už ve středu večer bylo v areálu odhadem okolo sta tisíc lidí, kteří na hlavní scéně Pyramid Stage sledovali fotbalový zápas Anglie - Slovinsko a slavili pak postup jejich týmu ze skupiny.

Foto: Reuters

Velká hudební jména přijdou na řadu v pátek. Největším tahákem na hlavním pódiu bude v ten den britská virtuální kapela Gorillaz, která na poslední chvíli nahradila irské U2, jimž se zranil zpěvák Bono. Šéf Gorillaz Damon Albarn slibuje, že předvedou naživo nejnovější a ceněnou desku Plastic Beach, na které hostuje řada velkých jmen.

Velká část z nich se má podle Albarna objevit i v Glastonbury a na scéně prý bude najednou až 60 lidí. Dorazit mají Mos Def, Mark E Smith, Shaun Ryder, De La Soul nebo Syrský národní orchestr.  Těžko ale říct, zda to nebude jen v kreslené podobě, ve které existují základní členové Gorillaz.

Mystifikátor Albarn, který už na festivalu hrál se svými Blur, totiž v BBC řekl, že na poslední chvíli se jim podařilo dojednat, aby se na pódium dostavil i Lou Reed. Pak ale v rozhlasovém rozhovoru posluchačům prozradil, že měl zkřížené prsty - což může znamenat vtipkování stejně jako víru, že logisticky náročná akce dobře dopadne.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sobotní program vyvrcholí vystoupením rockové skupiny Muse (která bude i hlavní letošní hvězdou hradeckého festivalu Rock for People). V neděli přehlídku završí kytarista Slash, zpěvačka Norah Jonesová a Stevie Wonder.

Akce, která letos slaví 40. narozeniny, nabídne na 350 interpretů a skupin. Kromě jmenovaných to budou Dizzee Rascal, The Scissor Sisters, Faithless a Hot Chip. Hlavnímu programu většinou dominují britské rockové kapely- od navrátivších se veteránů až po čerstvá jména, která tu mají potvrdit svůj status nových hvězd.

Blur na festivalu Glastonbury 2009
Blur na festivalu Glastonbury 2009 | Foto: Reuters

Celý festival pak tradičně zakončují velké ostrovní ikony, ať jde o Radiohead, Paula McCartneyho nebo Oasis. V Glastonbury nechybějí ani hvězdy typu Björk či Neila Diamonda, loni zde vystoupila Lady Gaga a Bruce Springsteen. Na menší scéně se hraje world music (tady v roce 2007 vystoupili jako první česká skupina Gipsy.cz).

Zároveň se pořadatelé snaží nasadit i interprety, již budou tahákem pro lidi pod pětadvacet, kteří pomalu přestávají slyšet na hippie dědictví festivalu. Ne vždy se to dopředu setká s ohlasem: když organizátoři pozvali předloni amerického rappera Jay-Z, opřel se do nich i do něj Noel Gallagher.

Jay-Zho koncert -  kde "na usmířenou" zazněl hit Oasis Wonderwall - však nakonec skončil velkým úspěchem a zpěvák si získal v Británii tisíce nových fanoušků. "Glastonbury efekt" často zasáhne až do hitparád: po festivalu se vrátí do žebříčků staré skladby, jež zazněly na některém z pódií, nebo dokonce přehlídka pomůže komerčně nastartovat či revitalizovat kariéru.

Foto: Reuters

Pokud bude letos zcela plno, bude sdílet tři tisíce mobilních záchodů a hudbu okolo 175 tisíc lidí. Do předprodeje jde okolo 140 tisíc lístků, zbytek je k dostání na místě. Glastonbury je proslulé tím, že je o lístky velký zájem.

Charisma akce je tak velké, že lidé vykoupí vstupenky za pár hodin - a to v době, než je znám celý program. Glastonbury je totiž instituce: asi jediný festival, který může tvrdit, že je důležitější než kterákoli kapela, která na něm kdy vystoupila. Tradičně se těší i zájmu všech britských médiích, které přenášejí nepřetržité multimediální zpravodajství.

Před třemi lety dokonce pořadatelé festivalu po vzoru jiných hudebních a sportovních akcí zavedli registraci během předprodeje, která měla zabránit kšeftování se vstupenkami na černém trhu. Na lístku pak bylo vytištěno jméno kupujícího a totožnost museli návštěvníci doložit ještě na místě konání. I letos se prodalo všech 140 tisíc lístků, ale zatím není jasné, zda se areál zaplní na maximální kapacitu. 

Foto: Reuters
  

S rostoucí oblibou živých vystoupení se festivaly staly čím dál tím populárnějšími podniky po celé Evropě. Ovšem stále víc britských fanoušků vyráží na kontinent, kde jsou podobné akce takřka s totožnými interprety levnější.  Navíc se na návštěvnosti Glastonbury podepsalo špatné počasí minulých let a některé nedávné ročníky tak nebyly zcela zaplněné.

Tradice festivalu konaného pravidelně na jihozápadě Anglie sahá až do roku 1970, kdy zde Michael Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou.

Farmář Eavis se svou dcerou, kterého za zásluhy povýšila královna do šlechtického stavu, dává část výtěžku každoročně na charitu organizacím Water Aid, Oxfam či Greenpeace. Od roku 1996 se vžil trend vždy jednou za pět let vynechat - kvůli revitalizaci jak pozemku, tak sil pořadatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy