Glosa: Vybřednou Andělé z bahna popových lobby?

Jan Pomuk Štěpánek
16. 3. 2013 20:56
Andělé letos stírají hranice mezi alternativou a mainstreamem
Foto: Ondřej Besperát

Glosa - Když v polovině února Akademie populární hudby odhalila nominace na Anděly 2012, spousta lidí se podivila - a často ze zcela různých důvodů. Pro pasivního hudebního konzumenta tristní nabídky českých rozhlasových stanic, který ceny Anděl bere spíše jako zautomatizované potvrzení svého vkusu, muselo být zarážející, kolik zcela neznámých jmen a v jaké hojnosti se nominačním seznamem hemží.

Zaskočeni museli být i hudební publicisté a odborníci, kteří poslední roky Anděly buď ignorovali, nebo proti jejich výsledkům zcela opomíjejícím velké části kreativních zákoutí zdejší scény protestovali založením vlastních cen hudební kritiky Apollo a Vinyla.

Foto: Aktuálně.cz

Bílá, Krajčo i Zrní

Zatímco ještě loni se kulturní světy a hodnotové civilizace nominovaných na Anděly a nominovaných na hudební kritikou ovládané ceny Apollo a Vinyla zřetelně lišily, letos v řadě momentů splývají. Jistě je asi těžko představitelné, že by se v shortlistu na  Apollo nebo Vinyla objevila Lucie Bílá nebo Kryštof, ale stejně tak by si nikdo ještě před pár měsíci jen těžko tipl, že snivě experimentující Zrní se budou se svou lyricky neuchopitelnou deskou ucházet kromě ceny za objev roku také o nejprestižnější ocenění pro kapelu roku.
 
Možným důvodem, proč se letos v takové míře prosadili neokoukaní a nové rozměry hudební kreativity reprezentující hudebníci, může být absence některých osvědčených jmen, která měla s novou deskou minimálně nominaci v podstatě automaticky zajištěnou. Nové album nevydali Tata Bojs, Dan Bárta ani Tomáš Klus nebo Monkey Business.

Boris CArloff s cenou Apollo
Boris CArloff s cenou Apollo | Foto: ČTK

Tento argument ale není úplně přesný. Novou desku vloni vydala řada hudebníků, kteří sice minulé ročníky zaznamenali úspěch, letos je ale akademici ignorovali. Před dvěma lety si albem Praxe relativity o tři nominace řekl Xindl X, letos, ačkoliv vydal album Láska, odešel s prázdnou. Bez nominace navzdory nové desce zůstali Clou nebo Marek Ztracený. Stejně dopadli Toxique, kteří v roce 2008 se čtyřmi nominacemi (proměnili jednu za Objev roku) na chvíli vzbudili naděje, že se Akademie začíná alespoň rámcově poohlížet po jménech, která rozhlasoví dramaturgové ignorují.

Možná nejpřesnějším vysvětlením toho, proč letos shortlisty hned tří v podstatě konkurenčních a hudební produkci jinak vnímajících cen je v tom, že řada členů porot Vinyla nebo Apollo (včetně autora tohoto textu) letos přijala nabídku na členství v Akademii. Někteří akademici hlasovali ve všech třech cenách.

Zcela logicky - akademici neměli důvod hlasovat jinak, než jak hlasovali v případě Vinyla nebo Apollo. Proto když se podíváme na nominované Vinyla a Apollo, zjistíme, že třeba Zrní a Květy se objevují jak v shortlistech Apolla, Vinyla, tak i Andělů (byť Květy jen v žánrových cenách).

Ceny Anděl 2012

16. března od 21:15 na ČT 1

Na pódiu se vystřídají nominovaní Kryštof, Charlie Straight, Zrní, A Banquet, Lucie Bílá, Aneta Langerová, Vojta Dyk a Boris Carloff.
 
Vystoupí také hosté Debbi, Lipo, Kateřina Marie Tichá nebo Gabriela Gunčíková a Peter Bič Project. Večerem bude provázet Leoš Mareš.

A vítěz letošního Apolla, producent Boris Carloff patří k největším překvapením letošních andělských nominací - se svou nejen na české poměry vysoce nadprůměrnou, osobní, vyzrálou a kvalitativně vyváženou deskou si již odnesl žánrovou cenu v kategorii elektronická hudba a navíc může zvítězit hned ve čtyřech hlavních kategoriích, včetně jedné z nejprestižnějších za album roku.

Akademici už nehlasují pro své koně

Důvodem, proč řada akademiků letos buď vůbec poprvé, nebo po letech ignorování přijala nabídku hlasovat, může být změna pravidel hlasování a také změna výběru, kteří lidé budou k hlasování o Andělech osloveni.

V posledních letech se mezi akademiky objevovala třeba jména hudebních manažerů, kteří zcela automaticky hlasovali jen pro své ovečky. Stejně tak se mezi oslovenými novináři objevovala řada hudbou nedotknutých jmen z titulů, které se hudbou vůbec nezabývaly. Pro řadu případných akademiků byla účast v takovéto akademii nemyslitelná - ostatně i to byl jeden z důvodů, proč vloni vznikly již zmiňované ceny hudební kritiky - Apollo a Vinyla.

"Rozhodli jsme se Akademii populární hudby definitivně změnit! Nový Výbor APH garantuje, že se v seznamu akademiků neobjeví žádná sporná jména a že složení Akademie odráží reálnou situaci v tuzemském hudebním průmyslu. U každého v seznamu akademiků bude zveřejněn důvod, proč byl do Akademie vybrán," píše se v mailu, který v lednu dostalo bezmála dvě stě lidí, a 132 z nich nabídku přijalo. Silným motivem pro řadu oslovených se také stal slib, že hlasování všech akademiků bude zpětně zveřejněno na stránkách APH.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Leoš a alternativci

A tak se v sobotu v přímém přenosu národu představí jak hlavní favorité, šestkrát nominovaní Kryštof, se svým na jistotu odehraným rádiovým pop-rockem, který ale reprezentuje stále ještě to zajímavější z českého mainstreamu.

Foto: Aktuálně.cz

Stejně tak se ale bude širokému publiku vůbec poprvé prezentovat tvorba zvukově i formálně experimentujících a v kontextu české hudební produkce výjimečných jmen jako jsou Boris Carloff nebo Zrní. K tomu stále se zlepšující, hitoví a přitom vynalézaví Charlie Straight nebo draví, chytlaví a prudce stylizovaní A Banquet pokukující stále úspěšněji do světa. To vše moderováno Leošem Marešem.

Na jedné straně jsme svědky anomálie, shody několika neopakovatelných okolností. A zároveň jsou nominace výsledkem nezvratného procesu, kdy se díky drolení jistot hudebního průmyslu a nových technologických možností nahrávání i distribuce hudby smazává hranice mezi středním proudem a alternativou. Alespoň v té podobě, jak si tyto škatulky vysvětlujeme.

Výsledkem bude bezesporu jeden z nejzajímavějších večerů ve více než dvacetileté historii Andělů. Dosud souběžně a zcela autonomně fungující části hudební scény, dvě rozdílné kultury akcentující rozdílné hodnoty, se byť zčásti, přesto bezprecedentně prolnou. Tohle bude zajímavé sledovat!

 

Ceny Anděl 2012 - vítězové a nominovaní

Foto: Kryštof

Skupina roku
Charlie Straight
Kryštof
Zrní

 

Zpěvák roku
Carloff Boris
Dyk Vojtěch
Krajčo Richard

 

Zpěvačka roku

Foto: Colours of Ostrava

Bílá Lucie
Bittová Iva
Langerová Aneta

 

Objev roku
A Banquet
Boris Carloff
Zrní

 

Album roku

Foto: Aktuálně.cz

Boris Carloff: The Escapist
Charlie Straight: Someone With a Slow Heartbeat
Kryštof: Inzerát

 

Skladba roku
Charlie Straight: Coco
Kryštof: Inzerát
Kryštof+J.Nohavica: Křídla z mýdla

 

Videoklip roku
Buty: Píseň práce
Carloff Boris: Falling
Kryštof: Inzerát

Nejprodávanější deska roku
Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš

Síň slávy
Pavel Bobek

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy