Glastonbury zamíchalo britskou hitparádou

kul
8. 7. 2008 10:13
Rapper Dizzee Rascal se vyhoupl na první místo
Dizzee Rascal
Dizzee Rascal | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Skladba Dance Wiv Me londýnského rappera Dizzee Rascala se okamžitě po vydání vyhoupla na první místo britského singlového žebříčku. Přinesla tak někdejšímu držiteli Mercury Prize za album Boy in da Corner jeho vůbec první hit číslo jedna.

Povedlo se mu dokonce vyšachovat i konkurenčního amerického r'n'b zpěváka Ne-Yo, který vedl britskou hitparádu minulý týden. Dizzeeho úspěch v mnohém ovlivňuje i fakt, že na Dance Wiv Me spolupracoval s mladým producentem a skladatelem elektronické hudby Calvinem Harrisem. Toho si ostatně vybrala i Kylie Minogue pro nahrávání dvou skladeb na albu X.

První místo mezi alby už čtvrtý týden v řadě obhájili Coldplay s Viva La Vida or Death And All His Friends. Jinak se v britském žebříčku silně projevil "Glastonbury efekt" - který navrátil do hitparády alb, a dokonce do top 10 poslední desky Amy Winehouse a Neila Diamonda, jejichž vystoupení na festivalu byla ostře sledovaná.

Dizzee Rascal - Dance Wiv Me

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Co se Amy Winehouse týká, sehrála roli zvědavost, zda podle mediálního obrazu drogami rozložena troska s počínající rozedmou plic vůbec vůbec zvládne vystoupit. Ohrožena byla i její účast na koncertu k narozeninám Nelsona Mandely.

U Neila Diamonda zase zafungoval pořadatelský experiment přiblížit americkou písničkářskou hvězdu sedmdesátých let novému publiku. Diamond sám se snaží neztrácet dech, proto v posledních letech spolupracuje s producentem Rickem Rubinem, který je vyhlášený tím, že dokázal oživit skomírající kariéry takových legend, jako byl Johnny Cash nebo Tom Petty.

Jay-Z na Glastonbury 2008
Jay-Z na Glastonbury 2008 | Foto: Reuters

Nejpodivnější úkaz post-Glastonbury ovšem zaznamenala znovu singlová hitparáda, když se na počitatelná místa vrátil čtyři roky starý singl rappera Jay-Z 99 Problems.

Hiphopový magnát si tak plně může vychutnávat triumf: nejenže se mu na piltonské farmě podařilo přesvědčit všechny pochybovače, že dokáže být headlinerem jinak tradičně rockového festivalu, ale dokonce i Noel Gallagher bere zpět některé své výroky.

Kytarista Oasis, který byl zprvu největším kritikem rozhodnutí, aby hvězdou festivalu nebyla klasická britská rocková kapela, ale rapper ze západního pobřeží, nyní v rozhovoru pro BBC prohlásil: "Říkám do záznamu, mám rád Jay-Z, to je můj názor."

 

Právě se děje

Další zprávy