Držitelka Oscara v Česku. Irglová přiletěla domů

Martina Macková, Vendula Křížová
8. 3. 2008 18:10
V České republice zůstane asi deset dní

Praha - První česká držitelka Oscara, rodačka z Valašského Meziříčí Markéta Irglová, v sobotu odpoledne nečekaně přiletěla poprvé od ceremoniálu v Los Angeles do České republiky.

Slavnou sošku, kterou získala za spoluautorství písně Falling Slowly, ale nad hlavu nezdvihla. Už dřív ji přivezl její otec Marek Irgl, který se s rodinou předávání cen v Kodak Theatre zúčastnil.

Irglová dorazila z Irska sama. Bez hudebního i životního partnera Glena Hansarda, zpěváka skupiny Frames, kterého poznala ve třinácti a s nímž oceněnou píseň pro nízkorozpočtový muzikál Once nazpívala.

Glen Hansard a Markéta Irglová v Los Angeles
Glen Hansard a Markéta Irglová v Los Angeles | Foto: Reuters
Čtěte také:
Speciál: Oscary 2008 pro Coeny i Markétu Irglovou
SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

"Glen zůstal v New Yorku, má tam nějaké povinnosti, ale setkají se za dva týdny v Německu," řekl Aktuálně.cz Marek Irgl.

Markétu očekávala na letišti její matka. Po příletu dostala i nečekaný dárek - jeden z příznivců, který jí poznal, věnoval zpěvačce bonboniéru, kterou původně přinesl jako uvítací pozoronost pro vlastního příbuzného.

"Nebyla jsem doma dva měsíce a přiletěla jsem i pro to, abych se setkala s příznivci v Česku," řekla pak zpěvačka Aktuálně.cz.

Markéta Irglová krátce po příletu do Prahy.
Markéta Irglová krátce po příletu do Prahy. | Foto: V. Křížová

Přesto chce Markéta Irglová strávit pobyt spíše v soukromí. Hodlá oslavit s rodinou  a přáteli své narozeniny - 28. února jí bylo dvacet let. Tři dny předtím získala v Los Angeles věhlasnou sošku. 

Doma plánuje strávit deset dní. "Pak odcestují znovu do Paříže a do USA, kde mají nasmlouvané věci. Mimo republiku bude zase až do června," řekl Aktuálně.cz její otec.

"Tohle je velký okamžik pro nezávislý film. Je to důkaz, že ať jsou vaše sny jakékoliv, můžou se splnit. Nevzdávejte se," poděkovala Markéta Irglová 24. února z oscarového podia.

Sice až napodruhé, protože nejdřív ji odstřihl zvukař, zato pak její řeč okouzleně citovala všechna světová média.

  

To byl konec "hollywoodského příběhu" o tom, jak malý nezávislý film ke slávě přišel. Happy end k němu dopsala Americká filmová akademie a jen potvrdila, že za mořem si nízkorozpočtový muzikál s "neherci" Glenem Hansardem a Markétou Irglovou získal publikum, kritiky i filmaře.

Poprvé na sebe upozornil už na loňském festivalu Sundance a záhy začaly padat superlativy počínaje alternativními hudebními servery a konče Stevenem Spielbergem.

Once nechybí v žádném anglosaském přehledu nejlepších filmů roku 2007. Na Grammy sice soundtrack neuspěl v boji s přemíchanými Beatles, ale pak vyhrál cenu nejlesklejší - Oscara za původní píseň.

Deska s hudbou z filmu se stala desátým nejúspěšnějším soundtrackem roku 2007 a oscarová soška jí pomohla k nové vlně zájmu. V aktuálním americkém žebříčku Billboard je na na sedmém místě a v USA si ho koupilo už 600 tisíc lidí.

Zároveň se v hitparádě objevilo i jejich starší album Swell Season. Dalším výsledkem Oscarů je kromě nabitého koncertního kalendáře i smlouva o autorském zastupování s firmou Warner Chappel.

 

Právě se děje

Další zprávy