Do Prahy se vrátí jazzová zpěvačka Diana Krallová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 2. 2012 13:30
Vystoupí 12. listopadu v Kongresovém centru
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do Prahy se v listopadu vrátí v Česku velmi populární kanadská jazzová zpěvačka Diana Krallová. V Kongresovém centru vystoupí 12. listopadu. Vstupenky se začnou prodávat 22. února v síti Ticketpro v cenách od 990 do 2500 korun.

Krallová, jedna z nejúspěšnějších jazzových hudebnic současnosti, v Česku vystupovala už několikrát, naposledy v roce 2009, kdy představila své zatím poslední album Quiet Nights. Tato její dvanáctá studiová deska je poctou brazilské hudbě.

Na albu je také několik předělávek hitů jako Walk On By, You're My Thrill či The Girl From Ipanema, tentokrát pod názvem The Boy From Ipanema. Desku Krallová věnovala svým dvěma synům a svému muži Elvisi Costellovi. Britského hudebníka si vzala v roce 2003, v roce 2006 se jim narodila dvojčata Dexter a Frank.

Když se sem Diana Krallová chystala v roce 2004, byl o její koncert v Lucerně takový zájem, že musel být přesunut do T-Mobile Arény. Při minulé návštěvě v listopadu 2009 už pořadatelé neváhali a vystoupení rovnou umístili do Kongresového centra. Tam se představí i tentokrát.

Foto: Aktuálně.cz

Kanadská klavíristka a zpěvačka přezdívaná Sinatra v sukních je symbiózou talentu a popularity. Navazuje na klasické jazzové písničkářství, zároveň dosáhla na definitivní velkoslávu, kterou stvrdily Grammy i fotografie blížící se světu modelek.

Do evergreenů i méně známých písní otiskuje sebe samu, ale nejde tvrdě proti tradici. Všeobecně je vnímána jako popularizátor jazzové hudby, který kultivuje publikum. Najdou se i kritici, pro které už svůj talent příliš dala do služeb trhu, který potřebuje prodávat idylku s puncem zážitku - i to ovšem pořád znamená vysokou kvalitu.

Zpěvačka s "lehounce nachlazeným" hlasem zahájila kariéru alby, z nichž vyniká pocta triu Nat King Colea nazvaná All For You a romantická kolekce Love Scenes. Přelom přišel v roce 1999 a 2000 s deskami When I Look In Your Eyes a The Look Of Love, za které získala Grammy; její skladby se pak objevily například v seriálu Sex ve městě.

Asi nejniternějším projektem je album The Girl In The Other Room z roku 2004, na které nahrála své vlastní kompozice a písně od svého partnera Elvise Costella. Na albu zazněly i coververze písní od Joni Mitchell nebo Toma Waitse. Svůj výstavní exteriér, excelentní doprovázeče i typické "prožívání hudby" na pódiu zužitkovala na několika úspěšných DVD.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy