Dee Dee Bridgewaterová rozezněla jazzové Struny podzimu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 9. 2011 8:00
Začal 16. ročník pražského crossoverového festivalu
Avishai Cohen
Avishai Cohen | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová v pondělí ve Státní opeře Praha otevřela v doprovodu svého kvarteta 16. ročník mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu.

Série písní nejen z repertoáru legendárních idolů zpěvačky - Elly Fitzgeraldové, Abbey Lincolnové a Billie Holidayové -  vyvrcholila přídavkem Compared To What. Držitelku Grammy a Tony Awards měli fanoušci možnost slyšet v Praze letos podruhé, v dubnu zazpívala na donátorském galavečeru Jarním GALA pro Struny podzimu.

Letos festival mezi 26. zářím a 10. listopadem nabídne deset koncertů s větší dávkou jazzu než v letech předchozích. Nebudou chybět zvučná jména z klasiky i staré hudby, worldmusic a crossoveru, program pro děti, klubová noc ani projekty na podporu mladých hudebníků.

Dee Dee Bridgewater
Dee Dee Bridgewater | Foto: Aktuálně.cz

Po loňských Hilliard Ensemble letos přijíždí famózní rakouský houslista Thomas Zehetmair, jenž se vedle tradičního repertoáru věnuje také soudobé hudbě - premiéroval např. houslové koncerty Jamese Dillona či Hans-Jürgena von Bose. Vystoupí i legendární tenor a altsaxofonista Charles Lloyd, který publiku společně s trojicí mladých hudebníků předloží ochutnávky ze svého alba Mirror.

Jedno z festivalových setkání naplní svou fúzí židovské a arabské hudby s evropskou tradicí i současnými tendencemi izraelský kontrabasista Avishai Cohen. Se svou skupinou představí novou nahrávku Seven Seas, navazující na úspěšné album Aurora. Cohen nechává do své tvorby vstupovat i řadu dalších hudebních vlivů, např. z latinskoamerické hudby nebo z klezmeru. Pro velký zájem vystoupí Cohen dvakrát; druhý koncert se uskuteční rovněž 12. října od 22:15 hodin.

Robert Glasper
Robert Glasper | Foto: Aktuálně.cz

Do Prahy zavítá i mladý jazzový pianista Robert Glasper pohybující se stejně samozřejmě ve sféře jazzu jako v hip hopu. V Praze tento experimentátor vystoupí díky Strunám podzimu poprvé, a to hned s oběma svými srdečními kapelami: jazzovým triem a hiphopovým Experimentem...

V dalších večerech vystoupí například operní pěvec Sir Willard White, který vzdá hold americkému zpěvákovi a bojovníku za práva Afroameričanů Paulu Robesonovi. Do  světa unikátní korsické vokální polyfonie přenese posluchače vokální soubor A Filetta.

Originální zážitky slibuje rovněž cenami ověnčený multimediální projekt Uniko finského akordeonisty Kimma Pohjonena, který zazní v české premiéře.

Epilog festivalu ozdobí svým vokálem mezzosopranistka Vivica Genaux, která je považována za  jednu z nejlepších interpretek barokní hudby a bel  canta. Ve Stavovském divadle ji doprovodí domácí soubor Collegium 1704.

A Filetta
A Filetta | Foto: Aktuálně.cz

Letos se organizátoři zaměřili více i na rodiny s dětmi. Nebudou chybět koncerty, dílny filmové animace, tance i beatbox a divadelní představení. Víkend s podtitulem Kouzlo objevování se bude pořádat ve všech prostorách pražského divadla Minor od 21. do 23. října.

Zahájí ho premiéra nové inscenace Kocourkov v režii Jana Jirků, kde skladatelé využijí dovednosti diváků. Hudbu zkomponovali Marek Doubrava, Jiří Kadeřábek a Jan Matásek.

Pro dětské dílny a koncerty na Strunách podzimu angažovali pořadatelé soubor Hradišťan, kapelu Yellow Sisters, básníka Petra Vášu, taneční duo VerTeDance, beatboxera En.dru či výtvarnici Veroniku Richterovou.

Více informací a rezervace vstupenek na www.strunypodzimu.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy