Dave Grohl: Tahle kapela se nemůže nepovést

Pavel Turek, tur
3. 9. 2009 9:00
Leader Foo Fighters hraje se členy Led Zeppelin a QOTSA
Foto: Aktuálně.cz

New York - Už před pár lety se Dave Grohl z Foo Fighters nechal v rozhovoru pro časopis Mojo slyšet: „Další projekt, který se pokouším rozjet, zahrnuje mě na bicí, Joshe Hommea na kytaru a Johna Paula Jonese na basu. To bude další album. To se nemůže nepovést."

Nyní už je jasné, že se mu minimálně povedlo dát tuto sestavu dohromady pod názvem Them Crooked Vultures. Grohl coby obdivovatel bubeníka Johna Bonhama už usiloval o místo v předloňském jednorázovém reunionu Led Zeppelin a nebýt zájmu jeho Bohamova syna Jasona, byl by nejvážnější kandidát. 

Takhle si alespoň částečně plní svůj sen tím, že přitáhl basáka Led Zeppelin do nové kapely. Jones ostatně už hostoval Foo Fighters na albu In Your Honour. 

Foto: www.audiostore.it
Čtěte také:
Led Zeppelin vrátili staré časy, jásá ostrovní tisk

S Joshem Hommem se zase Grohl zná už od dob, kdy jej oslovil, aby nahrál bicí pro třetí album Queens of the Stone Age, Songs for the Deaf.

V jistém smyslu se v Them Crooked Vultures setkávají tři generace tvrdého kytarového zvuku: John Paul Jones z Led Zeppelin, kteří měli ohromný vliv nejen na Grohlovu hru ale třeba i na grungeový zvuk Soundgarden, Dave Grohl, který si jako ranař prožil největší boom Nirvany, a Josh Homme, jehož Queens of the Stone Age se dají pokládat za jedinou zajímavou postgrungeovou kapelu, jež dokázala žánr obohatit a dovést ho až k jeho limitům.

Foto: Aktuálně.cz

Propojení všech těchto znaků nese podle ukázek na oficiálním YouTube kanálu i tvorba Them Crooked Vultures. Po premiéře v Chicagu a několika koncertech v utajení na různých evropských festivalech si odbyli londýnskou premiéru jako předskokani Arctic Monkeys. Ti ostatně Hommeovi vděčí za sabbathovský zvuk aktuální desky Humbug.

„Většina podobných frankensteinovských projektů vytváří celek, který je ještě slabší než souhrn jeho částí, ale Crooked Vultures znějí jako kdyby byli na cestě za něčím svěžím - povzbuzujícím a nestoudně chlípným," popsal zážitek z koncertní premiéry Greg Kot v Chicago Tribune.

Albový debut pojmenovaný  s největší pravděpodobností Never Deserved the Future chystají „Foo Zeppelin of the Stone Age" na 23. října. Tou dobou budou na americkém turné a do Anglie se chystají o měsíc později.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Všichni zúčastnění tak využijí tvůrčí pauzu domácích projektů. Foo Fighters chystají na podzim pouze vydání výběru best of, jinak stále žijí z úspěchů posledního alba  Echoes, Silence, Patience & Grace a následného koncertního DVD z Wembley, kam se jim během dvou večerů povedlo přitáhnout 150 tisíc diváků.

Queens of the Stone Age jsou zase u ledu, protože kromě Hommea si boční projekt našel i Dean Ferrita, který vystupuje s kapelou Jacka Whitea Dead Weather. 

 

Právě se děje

Další zprávy