Creepy Teepee začíná tam, kde žánrové konvence končí

ape
11. 7. 2013 14:58
V pátek v Kutné Hoře odstartujte přehlídka té nejaktuálnější hudby
Ssion
Ssion | Foto: Aktuálně.cz

Kutná Hora - Množství českých festivalů se zastřešuje slovy o objevování nových talentů a hledání aktuálních trendů v alternativní hudbě, ale jen jeden na nich postavil svou dramaturgii. Je jím kutnohorské Creepy Teepee, jehož přehlídka zvuku druhé dekády 21. století vypukne už v pátek 12. července v tamním areálu bývalého pivovaru.

„Naším konceptem je festival bez headlinerů. Vybíráme ty umělce, kteří patří ve svém žánru ke špičce, jsou respektovaní významnými blogy, specializovanými indie médii a kteří nás v neposlední řadě baví," řekl v loňském rozhovoru pro Aktuálně.cz pořadatel festivalu a výtvarník Jakub Hošek. Dlouhodobá strategie kolektivu hudebních organizátorů A.M. 180 zůstala stejně radikální i letos. Opět se dočkáte festivalu, kde hranice mezi fanoušky a tvůrci téměř neexistuje a kde „velká jména" nehrají roli.

Bobby Conn
Bobby Conn | Foto: Aktuálně.cz

Objevování nových favoritů v nekonečném proudu digitálních informací je pro hudebního fanouška jednou z nejkrásnějších kratochvílí a Creepy Teepee představuje svého druhu živou kompilaci takového přístupu. Pojďme se tedy podívat alespoň na část jeho hudebního kurátorství.

Hypnagogický pop rezonuje v dramaturgii

Denverský rodák Travis Egedy, známější pod uměleckým pseudonymem Pictureplane, má k ideologii festivalu velmi blízko. Sám ve svém rodném městě delší dobu provozoval kulturní centrum Rhinoceropolis pro současné umění. Jeho vlastní hudební tvorba je pak takřka dokonalou ukázkou přístupu digitální generace k inspiračním zdrojům.

Na dosah několika kliknutí je dnes v podstatě cokoliv a desky, které Pictureplane vydává, jsou hotovým panoptikem útržků z hudby minulosti. Potkávají se naivní syntetizéry nové vlny, disko rytmy, repetitivní techno beaty a téměř u každé skladby bychom při historickém exkurzu došli k jinému kulturnímu pozadí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Společným bodem však je určitý melancholický náhled na věc, kdy se na éterické ploše jednotlivé fragmenty prolínají. Takový náhled na věc byl společný vlně hypnagogického popu, která byla před několika lety hybatelem ve světě alternativní hudby.

Pictureplane
Pictureplane | Foto: Aktuálně.cz

Pictureplane už se svým sólovým vystoupením na Creepy Teepee zahrál dvakrát, opakovaně pak vystupoval v pražských klubech.

Jeho vize hudby a volný přístup k inspiračním zdrojům se velmi dobře protnul s náhledem organizátorů festivalu a tak Travis Egedy rozšířil jejich tým, coby jeden z dramaturgů. A kromě vlastního vystoupení se představí také svůj nový projekt Dick Pic, kde se sešel s brooklynským dýdžejem Dog Dickem. „Z větší části jde o improvizaci. Říkejte tomu třeba noise-rap. Nebo taky ambient party music," komentoval Egedy v magazínu Živel, jak bude jejich společné vystoupení vypadat.

Introvertní raper z kamionu

Dalším z  nekonvenčních vystupujících je například chicagský raper Serengeti, který si dokonce po Česku a Slovensku udělá menší turné a kromě Creepy Teepee zahraje také v Praze, Brně a v Bratislavě. Ačkoliv vydává na prestižní alternativní značce Anticon, nepatří k největším hvězdám labelu a bohatě si vystačí se svým statusem melancholického básníka komentujícího okolní události. Pravděpodobně nejvýraznější položkou v diskografii je EP projektu S/S/S, na němž se spolupodílel také Sufjan Stevens nebo Son Lux.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

David Cohn, jak zní Serengetiho občanské jméno, s rapem začínal až kolem dvacítky. Na naivitu v textech tedy už ani neměl prostor a odráží se v nich mimo jiné dřívější práce kamioňáka nebo nadšení pro baseball.

Serengeti
Serengeti | Foto: Aktuálně.cz

„S přibývajícím věkem se ze mě stal introvert, hodně jsem přemýšlel, taky cestoval a studoval v cizině. Tam jsem začal hodně psát, když jsem se vrátil, začal jsem z těch zápisků dělat písničky," řekl v rozhovoru pro Radio Wave.

Alternativní scéně vládne elektronika

Creepy Teepee už ze své objevitelské podstaty musí nahlédnout do různých hudebních světů a byť u většiny pozvaných se jedná o různě zmutovanou elektronickou hudbu, přístup je pokaždé trochu jiný.

Projekt Shigeto našel inspiraci v idm a rozbitých počítačových zvucích, pozoruhodně je však mísí s jazzovými samply a vytváří z nich písničkové struktury, kde se pod povrchem děje spoustu věcí, ačkoliv navenek působí vcelku klidně a sympaticky.

Art-punková parta Ssion seskupená kolem Codyho Critcheloe sází na extravagantní stylizaci živých vystoupení, která jsou plná barev a exaltovaného tance. Novozélandští Die! Die! Die! přivezou aktuální vlnu post punkového revivalu, písničkář Bobby Conn zase transgenderový zjev se zázemím v hardcorové scéně a aktuálním domovem v žánry a konvencemi nespoutaném písničkářství.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy