Coldplay u soudu přitvrdili: Nevzali, co není originál

Kultura Kultura, Red Kul
7. 4. 2009 11:20
Song Viva La Vida je podruhé předmětem sporu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Joe Satriani  dotáhnul svou žalobu na Coldplay až k soudu. Viní v ní skupinu, že jejich skladba Viva La Vida obsahuje "podstatné části" z instumentálky If I Could Fly, která se objevila na jeho albu Is There Love in Space? z roku 2004.

Kytaristu neodradil argument, že kapela, která loni prodala nejvíc desek na světě, to nepotřebuje. Ani ujištění, že Rychlé šípy světového showbyznysu by něco takového neudělaly. Dokonce se mu ani nezželelo Chrise Martina, ze kterého si Sacha Baron Cohen alias Brüno udělal apríla, když ho vyzval k natočení charitativního singlu.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Nestřídmí Coldplay jen ukazují, jak je důležité mít Ena

Obhájci Coldplay v pondělí před americkým federálním soudem samozřejmě popřeli, že by kapela okopírovala Satrianiho. I sama kapela protentokrát upustila od image slušných hochů: kontrovala prohlášením, že Satrianiho píseň postrádá originalitu a neměla by být chráněna autorskými právy.

Právníci tvrdí, že podobnost mezi Viva la Vida a Satrianiho If I Could Fly není dostatečná, aby zakládala nárok na náhradu škody. Satrianiho zástupce Howard E. King to označil za typickou reakci.

Přijměte naše ujištění

Dvaapadesátiletý "kytarový mág"  podal žalobu už v prosinci. Žádá finanční odškodnění a podíl na zisku, který nahrávka svým tvůrcům přinesla. V opačném případě chce, aby se jdna z nejpopulárnějších písní loňského píseň přestala hrát.

Coldplay na letošním ceremoniálu Grammy
Coldplay na letošním ceremoniálu Grammy | Foto: Reuters

Britská kapela tak dostala k sedmi nominacím na Grammy i obvinění z plagiátorství. Coldplay nejprve vůbec nereagovali, po podání žaloby oznámili, že je čas na veřejné prohlášení. A v něm na svých webových stránkách napsali, že "Mr. Satriani je velký hudebník, ale tuto píseň nenapsal, ani na její vznik neměl žádný vliv."

"Se vším respektem je čas reagovat veřejně na jeho obvinění. Jestli jsou tu nějaké podobnosti mezi našimi songy, jsou čistě náhodné a jsou překvapením pro nás stejně jako pro něj," uvedla před několika měsíci kapela a Satrianiho, aby v tomto smyslu přijal jejich "upřímné ujištění".

Pod songem, jehož název je inspirován mexickou malířkou Fridou Kahlo, je na desce autorsky podepsaná čtveřice hudebníků: zpěvák Chris Martin, basák Guy Berryman, kytarista Johnny Buckland a bubeník Will Champion.

Není důvod kazit si image

Je to už podruhé, co si titulní skladby alba Viva La Vida or Death and All His Friends nevšímají jen fanoušci. Loni v červnu je obvinila kapela Creaky Boards s tím, že Martin slyšel na jejich newyorském koncertě jejich píseň The Songs I Didn´t Write a melodii si "vypůjčil".

Hodní hoši Coldplay nicméně nemají přinejmenším akutní finanční důvody kazit si image. Když si od Kraftwerk vypůjčili motiv pro skladbu Talk, nijak se s tím netajili a uvedli je mezi autory.

Není neobvyklé, že se neznámá jména nebo interpreti za zenitem snaží přivydělat si na tom, co je zrovna populární. George Harrison na počátku 70. let u soudu nedokázal obhájit, že je autorem písně My Sweet Lord, a musel zaplatit 400 tisíc dolarů skupině Chiffons, která tvrdila, že se song podobá jejich skladbě He's So Fine.

Česká média v souvislosti se sporem Coldplay hrdě připomínají, že i u nás máme podobnou kauzu světového významu: bývalý kytarista kapely Support Lesbiens Jaromír Helešic musí zaplatit 200 tisíc korun a úroky Janu Kalouskovi. Podle soudu neoprávněně ve své písni In Da Yard použil motiv z Kalouskovy skladby Chodím ulicí. Helešic se ale odvolal a spor míří k vrchnímu soudu.

Obě inkriminované písně ve sporu Coldplay kontra Satriani:  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy