Coldplay se Satrianiho bát nemusí. Soud zamítl žalobu

Kultura Kultura, Red Kul
16. 9. 2009 11:15
Obě strany zřejmě dosáhly mimosoudní dohody
Foto: Reuters

New York - Začalo to ostře loni v prosinci, kdy kytarista Joe Satriani obvinil Coldplay, že jejich skladba Viva La Vida obsahuje "podstatné části" z instrumentálky If I Could Fly, která se objevila na jeho albu Is There Love in Space? z roku 2004.

"Cítil jsem se, jako kdyby mi srdcem projela dýka," popisoval tehdy Satriani svoje pocity prvního poslechu nového singlu Coldplay.

Satriani se rozhodl domáhat se kompenzace za porušení autorských práv soudní cestou, ovšem jeho žalobu v úterý kalifornský ústřední soud zamítl. Učinil tak na základě dohody, z níž vyplývá, že obě strany zřejmě dosáhly mimosoudního vyrovnání.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nestřídmí Coldplay jen ukazují, jak je důležité mít Ena

Nicméně ani Satriani, ani Coldplay toto rozhodnutí bezprostředně nekomentovali. Vyplývá z toho pouze, že Coldplay nebudou nuceni přiznat jakoukoli chybu a Satrianimu nikdo nepřiklepne, že byl okraden. Soudce Dean Pregerson pouze rozhodl, že každá ze stran zaplatí svoji část nákladů.

"Okamžitě poté, co vydali svůj singl, zaplavily moji schránku e-maily a lidé se mě ptali: Slyšels tu novou skladbu od Coldplay? Vykradli tě," taková byla Satrianiho motivace a žádal finanční odškodnění a podíl na zisku, který nahrávka svým tvůrcům přinesla. V opačném případě chtěl, aby se jedna z nejpopulárnějších písní loňského píseň přestala hrát.

Foto: Reuters

Ovšem Coldplay v průběhu celé kauzy trvali na jediném tvrzení. "Se vším respektem je čas reagovat veřejně na jeho obvinění. Jestli jsou tu nějaké podobnosti mezi našimi songy, jsou čistě náhodné a jsou překvapením pro nás stejně jako pro něj."
Pod songem, jehož název je inspirován mexickou malířkou Fridou Kahlo, je na desce autorsky podepsaná čtveřice hudebníků: zpěvák Chris Martin, basák Guy Berryman, kytarista Johnny Buckland a bubeník Will Champion.

Je to už podruhé, co si titulní skladby alba Viva La Vida or Death and All His Friends nevšímají jen fanoušci. Loni v červnu je obvinila kapela Creaky Boards s tím, že Martin slyšel na jejich newyorském koncertě jejich píseň The Songs I Didn´t Write a melodii si "vypůjčil".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hodní hoši Coldplay přitom nemají akutní finanční důvody kazit si image. Když si od Kraftwerk vypůjčili motiv pro skladbu Talk, nijak se tím netajili a uvedli je mezi autory.

Kapelu v blízké budoucnosti čeká pouze prestižní vystoupení v dvacáté první řadě seriálu Simpsonovi, která v USA odstartuje 27. září. Kapela bude vystupovat na soukromém koncertě pro Homera a Barta, který si Homer zaplatí z milionové výhry v loterii.

"Až si Bart půjde odskočit na záchod, tak si Coldplay budou muset dát pauzu," přiblížil scénu producent seriálu Al Jean.

 

Právě se děje

Další zprávy