Coldplay ovládli ceny časopisu Q

Pavel Turek, tur
7. 10. 2008 11:45
Vyhráli v kategorii nejlepší album i kapela
Foto: EMI

Londýn - Coldplay se v roce 2008 až nechutně daří: album Viva La Vida or Death To All His Friends patří k nejprodávanějším v Spojených státech, a v Británii dokonce drží letošní rekord za prodej v prvním týdnu. Nyní si ještě můžou připočíst čtenářské ceny magazínu Q - vyhráli v kategorii nejlepší album a stali se i nejlepší světovou kapelou.

Velšská zpěvačka Duffy si odnesla trofej za objev roku a skladbou roku se stala Spiralling, píseň, kterou se na scénu pokoušejí vrátit Keane. Jako nejlepší video vyhodnotili čtenáři A Punk od brooklynských Vampire Weekend a nejlepší novou kapelou se stal boční projekt frontmana Arctic Monkeys Last Shadow Puppets, v nichž Alex Turner odkryl svoji slabost pro mohutné smyčcové sekce. 

Vampire Weekend - A Punk

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Teď vás unudíme k smrt," začal svou děkovnou řeč Chris Martin z Coldplay. A ve shodě se skromně civilní image kapely projevil tradiční pokoru. „No, nejsme úplně nejlepší kapela na světě, ale U2 teď mají prázdniny a Radiohead mají taky prázdniny."

Asi nejlépe - ve vztahu ke Q - na ceremoniálu zareagovali Keane. Když zpěvák Tom Chaplain přebíral sošku za skladbu roku, řekl: „Právě jsem si přečetl v Q recenzi na naší desku a ironií je, že jediný track, který se jim tam nelíbil, byl Spiralling. Takže děkuji čtenářům za to, že nesouhlasili s redaktorem."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Coldplay splynuli s Čechy v povznášející obyčejnosti
Leader Arctic Monkeys znovu zasahuje na Mercury Prize

The Ting Tings stačí na Madonnu i Neila Diamonda
Coldplay překonali sami sebe, a zůstali přitom sví

Kromě Coldplay do finálního výběru nezasáhlo příliš zavedených jmen a zjevných favoritů: skladba roku ušla všudypřítomným The Ting Tings a mezi kapelami ani alby se neprosadil letos hodně revitalizovaný Nick Cave.

Kromě cen, které mohli čtenáři Q ovlivnit hlasováním na internetu, časopis ještě tradičně rozdal paušální ocenění, jež jdou mimo standardní meziroční bilancování. Díky tomu si cenu za klasický song odnesl Meat Loaf s epickým Bat Out of Hell. Cena za inovativní zvuk připadla v poslední době stagnujícím Massive Attack.

Cena Idol připadla zpěvačce Grace Jones, jež si zahrála v bondovce A View to A Kill. Za Nezměrný přínos hudbě převzal ocenění David Gilmour, který jej na pódiu věnoval svému před měsícem zemřelému kolegovi z Pink Floyd, klávesistovi Ricku Wrightovi.

Duffy
Duffy | Foto: Aktuálně.cz

„Je spousta hudby, kterou si bez něj už nikdy nebudu moct zahrát a to mě naplňuje velkým smutkem," prohlásil. „Zasloužil by si tu cenu stejně jako já."

Skotská éterická formace Cocteau Twins získala cenu za inspiraci a zpěvačka Liz Fraser, která hostovala i na albech Massive Attack, v děkovné řeči přiznala: „Tohle je první cena, kterou jsme kdy dostali."

Ikonou Q se tento rok stal zpěvák Adam Ant. Člověk, který dokázal úspěšně proplout jak punkem, tak vlnou novoromantiků a nepoložilo ho, ani když Malcolm McLaren rozebral jeho kapelu a utvořil z ní BowWowWow.

Časopis Q vznikl v roce 1986 s cílem odlišit se od zbytku hudebního tisku především vizuální kvalitou a dodnes si dává na fotografiích záležet. Q inovovalo model amerického Rolling Stonu s cílem přiblížit se mladší generaci. V současnosti jeho měsíční náklad přesahuje 100 tisíc.

Zároveň s tím, jak je Q obviňováno z toho, že jeho recenze ztratily ostří, přitáhl časopis pozornost populárním hitparádovým trendem a pravidelně sestavuje listy Top 100: z minulosti např. nejlepší písně, nejlepší zpěváci, nejlepší videa nebo nejlepší duety.

Kompletní seznam vítězů najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy