Co předvede černokněžník John Cale

Tomáš Turek
7. 3. 2006 0:00
Profil Jeho koncerty jsou nevyzpytatelné jako jeho vlasové kreace.  Kdo ví, co napadne ve středu v Brně a o den později Praze Johna Calea, který své účesy tak rád střídá.  
Foto: Aktuálně.cz

Cale je v tom nejlepším slova smyslu legenda a zároveň bezpochyby jedním z nejméně doceněných umělců našeho věku. Přestože mezi intelektuály je citován jako milovaný alt-rockový interpret, stojí jeho pozoruhodná tvorba v ústraní širšího zájmu.

A zbytečně. Mnoho jeho skladeb/desek je vysloveně hitových. Cale je přes své akademicko-avantgardní dovednosti neobyčejně vstřícný k přímočarosti pop-rockové písně.

Čítanka pro náročné

Caleova múza má to štěstí kopulovat s talentem umělce, který už jako mladíček stihl vystudovat hudební vědu na londýnské Goldsmith's Colege, spolupracovat s La Monte Youngem a Johnem Cagem a spoluzaložit mytické The Velvet Underground.

Foto: Aktuálně.cz

Bohužel většina jeho profilů pomíjí následnou sólovou dráhu, která  nabízí neobyčejně dobrodružnou procházku po zásadních milnících sofistikovaného nikoliv však artrockově kudrlinkového rokenrolu. Což není v jeho případě protimluv.

Cale vrývá do dějin moderní hudby nenapodobitelnou stopu. Už od okouzlující něhy desky Paris 1919 přes stylotvornou trilogii  Fear, Slow Dazzle a Helen of Troy až po punkové dovádění kolem klubu CBGB's a tvorbu z 90. let nabitou slavnými spolupracemi.

Foto: Aktuálně.cz

Cale zároveň pomáhal na svět zásadním nahrávkám spřízněně "švihlé" parťačky Nico, divoženky Patti Smith nebo neurvalých Stooges. Je to fascinující příběh, jejž je v krátkosti nemožné uspokojivě aspoň shrnout.

Divoký milovník

Cale je sice skladatelské a studiové zvíře, ale teprve naživo se jeho talent naplno rozběsní. Snad jeho velšský původ má na svědomí nevyzpytatelnost každého koncertu.

S oblibou drolí napadrť struktury svých "slavných" písní a předkládá je bez mrknutí oka v podobách, které svou neidentifikovatelností dělají těžkou hlavu i nejoddanějším příznivcům. Ale právě ona vášnivá divokost činí jeho hudbu ještě přitažlivější.

Foto: Aktuálně.cz

Z mírumilovného výrazu je schopen v mžiku přejít k běsnění a zase zpět. Jako postmoderní černokněžník uhrane každého, kdo v sobě objeví jen trochu zvrhlého hudebního romantismu.

Zároveň umí nabídnout teskné love songy, které stojí bok po boku těm nejlepším z pera Leonarda Cohena. Ačkoliv soutěžení v hudbě nemá opodstatnění, tvrdíme, že jeho (I Keep a) Close Watch je jednou z nejsilnějších a nejpřímočařejších milostných písní, ne-li tou nejopravdovější vůbec.

Dovádět, ale nekouřit

Pokud se ale chystáte zapálit si na jeho koncertě cigáro, žádný love song nečekejte. Na kouř alergický Cale vás nejdřív přibije k zemi zabijáckým pohledem a nakonec znemožní před celou kongregací. Návštěvníci jeho posledního, jinak strhujícího pražského koncertu mohou vyprávět.

Foto: Aktuálně.cz

Koncertní šňůru, která se Českem provlékne hned nadvakrát, mistr podniká k aktuální  písňové desce Black Accetate. Ze zvuku nahrávky je zřejmé, že se Cale chystá předvést svou syrovější tvář.

Ale kdo ví; třeba své čtyřiašedesátiny, které 9. března v Praze oslaví, pojme neočekávaně. Ostatně u přísně rozpustilého Johna Calea by to nijak překvapivé nebylo.

P.S.  Jako průvodce Caleovým světem doporučujeme výpravnou autobiografii What's Welsh For Zen nebo aktuálnější Sedition and Alchemy od Tima Mitchella.

Oficiální stránky Johna Calea

 

Právě se děje

Další zprávy