Chinese Democracy nestačí Kanye Westovi ani The Killers

Pavel Turek, tur
4. 12. 2008 17:00
Nejočekávanější album dekády se na špici nedostalo
Foto: Aktuálně.cz

New York - Možná se dalo předpokládat, že permanentně oddalované uspokojení vyvolává v publiku větší touhu vlastnit kopii alba Chinese Democracy, které minulý týden vydali po patnáctileté pauze Guns N' Roses.

Až těsně u špice se po prvním týdnu prodeje Axl Rose a noví spoluhráči ocitli v Británii. Na prvním místě je ale zablokovali The Killers s třetí deskou Day & Age. Čtveřice z Las Vegas tak de facto znovu potvrdila tradované publicistické klišé, že je nejúspěšnější britskou kytarovkou.

Singlem Human předznamenaná deska, která stylově mnohé dluží New Order, ve Státech totiž zdaleka tolik netáhne a debutovala na šestém místě Billboardu, který výsledky ohlašuje ve čtvrtek. Předběhly ji i novinky od rappera Ludacrise, nové album Beyoncé a také Chinese Democracy; ta v USA skončila na třetím místě.

A to i přesto, že se Guns N' Roses spojili pro distribuci s maloobchodním řetězcem Best Buy, což je krok, který kapelám vždy pomůže značně akcelerovat prodej. Deska se tak snadno dostane k zákazníkům z cílové skupiny, kteří normálně obchody s cédéčky míjejí, aniž se jim zrychlí tep zvědavostí.

Take That
Take That | Foto: Reuters
Čtěte také:
Kanye West se snaží vypadat dobře i ve starých věcech
Guns N Roses ukojili zvědavost. Víc nic
Brit Awards překvapily svou nepřekvapivostí

Obdobné spojení legendy, jež se na dlouhá léta odmlčela, a řetězce obchodů bylo loni enormně úspěšné v případě Eagles, jejichž comebackové album Long Road Out Of Eden distribuoval exkluzivně Wall-Mart.

Historie se ovšem zcela neopakuje a opus Axla Rose, který dal slovu "přeprodukovaný" zcela nový smysl, skončil na bronzovém místě oficiální americké hitparády. Hned za pop country hvězdičkou Taylor Swift a především za "zpívaným" albem rappera Kanye Westa 808s & Heartbreak, jež okupuje první místo.

The Killers - Human

Přitom není bez zajímavosti, že obě alba - jak Chinese Democracy, tak 808s & Heartbreak - snesou jisté srovnání. Především v tom, že jsou výplodem ambiciózního eg dvou různých celebrit, které se pokoušejí s různou mírou upřímnosti reflektovat svůj status, milionářskou osamělost a zároveň se úporně snaží kreativně překonat dosažené mety.

Jediný rozdíl tkví v tom, že zatímco Axl trpěl autorským blokem a chorobnou nespokojeností, Kanye West svou megalomanii projevuje nadprodukcí a výraznějšími stylovými skoky i fenomenálním čichem na to, co je cool a může mu prospět. Od vydání jeho poslední alba Graduation uzavírajícího trilogii školy života uplynul teprve pouhý rok.

The Killers na festivalu Rock For People
The Killers na festivalu Rock For People | Foto: Rock for People

První čtyři místa amerického singlového žebříčku Billboard Hot 100 kuriózně zabírají pouze dva interpreti, kteří se sandwichově prostřídali. Na jedničce je Beyoncé se Single Ladies (Put a Ring On It), zároveň jí patří i trojka, kde je singl If I Were a Boy. Dvojku a čtyřku má rapper T.I. - nejprve v kolaboraci s Rihannou (Love Your Life) a pak hned sólo (Whatever You Like).

V Británii vedou v singlech se skladbou Greatest Day tamní oblíbenci Take That, kteří navazují na kariéru oživenou předloni albem Beautiful World; to nejenže mělo ohromný komerční úspěch, ale přineslo jim i kredit dvou loňských BRIT Awards.

Nová deska The Circus naplnila název singlu: první den, v pondělí, se prodalo jí 133 tisíc kusů, čímž někdejší chlapci porazili i letošní rekordmany Coldplay. A prodali by i víc, kdyby největším řetězcům nedošla zásoba alba kvůli kolapsu distributora.

Dále je to už skoro stejné jako na druhé straně oceánu: Beyonce s If I Were A Boy je druhá; za ní je TI s Rihannou. Čtvrtí jsou The Killers a pátá Katy Perry s novým singlem Hot N Cold.

 

Právě se děje

Další zprávy