Britští Blur po pauze znovu ožívají

ost, NME
4. 11. 2005 11:30
Praha, Londýn - Britpopové legendy Blur se opět sešli a nahrávají další společné album.

Skladby jako Song 2, Girls & Boys nebo Charmless Man se natrvalo zapsaly do mysli tisíců fanoušků. Blur jsou ti, díky nimž kytarová scéna vyrostla z menšinového žánru do tolik oblíbeného britpopu. Někteří je označují za pokračovatele Sex Pistols, kteří jako první nesli pochodeň "mládí a vzdoru".

Dlouhou dobu se zdálo, že dva roky staré album Think Tank skupiny je úplně posledním. Jako producenta si k němu kapela přizvala Normana Cooka (známějšího jako Fat Boy Slim), který měl tak vysoké požadavky, že kytarista Graham Coxon dal kapele nadobro sbohem. Zpěvák Damon Albarn se začal naplno věnovat "vedlejšákům" animovaně-skutečné kapele Gorillaz či sólovému ( to slovo prý nemá rád) Mali Music, na kterém začal pracovat loni v Nigérii. Baskytarista Alex Jammes a bubeník Dave Rowntree zůstali stejně jako tisíce fanoušků "bezprizorní".

Albarn, Jammes a Rowntree se ovšem opět dali dohromady a začali pracovat na novém albu. Podle neověřených informací by se zatím mělo jednat jen o EP (eponymní nebo-li krátkometrážní deska).

"V současnosti opravdu s Blur nahráváme, ovšem materiál je velmi surový," prozradil Albarn britskému časopisu NME. Dále prozradil, že nová nahrávka bude hodně odlišná od předchozích desek Blur. "A protože jsem kytarista začátečník, bude to opravdu stupidní a surový punk rock," pokračuje. Album by mělo vyjít příští rok.

Albarn zároveň pracuje i s Gorillaz na koncertní show, kde by měli poprvé odkrýt svou lidskou podobu. "V Americe bychom nemohli být takhle úspěšní, kdybychom nebyli animovaná kapela," uvažuje Albarn. "Nemůžete být bílý, ještě k tomu z Londýna, a produkovat hip hop. Ve Státech je to skoro trestné," usmívá se zpěvák.

Současně s novinkou skupiny Blur by měli vydat EP i jejich největší rivalové "z kytarovek" kapela bratří Galaghierů Oasis. Vypadá to, že ostré "guitar battels" sladkých devadesátek se opět vracejí.

 

Právě se děje

Další zprávy