Bodorová napsala koncert pro Kasíka

ČTK
22. 2. 2006 12:30
Praha - Martin Kasík s Pražskou komorní filharmonií uvedou v pondělí 27. února v Rudolfinu v premiéře klavírní koncert Sylvie Bodorové.

Nové dílo podle agentury Arco Diva nese název Come d'accordo, který autorka překládá "podle dohody, podle slibu" nebo též "jako jeden akord".

S vytvořením koncertu pro klavír a orchestr čekala Bodorová "na sólistu svých snů" a právě Kasík je podle ní tím nejlepším možným interpretem. Jedenapadesátiletá skladatelka napsala dílo loni na objednávku orchestru a Kasíkovi ho věnovala. Mladému sólistovi otevřelo cestu k mezinárodní dráze vítězství v prestižní interpretační soutěži v New Yorku v roce 1999.

Kompozice vedle bohatě rozvinuté metrorytmické struktury a několika velmi osobních citací vychází ze stylu neoklasicismu. Druhá věta koncertu má být vzpomínkou na bezpečí a klid dětství, náhle přerušeného a navždy ztraceného. První a třetí věta jsou naopak odrazem vpřed se řítícího života.

Pro Státní operu Praha píše Bodorová svou první operu, a to podle poslední z Gogolových Petrohradských povídek, která se jmenuje Portrét. Má mít premiéru na počátku sezony 2007/2008.

Loni měl ve Švýcarsku premiéru její Koncert pro housle, violu a smyčce, napsaný na objednávku orchestru Camerata Bern. Oratorium Juda Maccabeus od Sylvie Bodorové vzbudilo jako novinka pozornost na festivalu Pražské jaro v roce 2002. Z poslední doby zaznamenala úspěch mimo jiné také skladba Terezín Ghetto Requiem pro baryton a smyčcové kvarteto.

Skladatelka se opakovaně vrací k vyučování na univerzitě v Cincinnati ve státě Ohio v USA. V Praze je členkou tvůrčí skupiny Quattro. Tvoří ji generačně i tvůrčí poetikou rozdílné osobnosti, které jsou však podle ní spojeny důvěrou v budoucnost soudobé vážné hudby a v její schopnost oslovit posluchače naléhavým a citově bohatým jazykem. Bodorová je absolventkou bratislavské konzervatoře a vysokých uměleckých škol v Brně a v Praze.

Skladatelčiny osobní stránky najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy