Beatsteaks: Dobrý koncert je lepší než vyhrát na MTV

Pavel Turek
28. 10. 2007 10:00
Středně propečená německá kapela hraje 30. října v Roxy

Praha - Ausverkauft neboli Vyprodáno je přelepka, kterou němečtí pořadatelé permanentně lepí na plakáty avizující koncerty Beatsteaks. Vždyť jen na letošní vystoupení v berlínském parku Wuhlheide dorazilo 17 tisíc lidí. A pokud si německý fanoušek nepořídí lístek včas, nezbývá mu než za svou kapelou vyrazit do sousedních zemí.

Pětice Berlíňanů z bývalé východní části, kteří spolu hrají už od roku 1995, si záhy všimnul prestižní punkový label Epitaph, což kapele výrazně pomohlo. Díky neúnavnému a intenzivnímu koncertování si čtvrtým albem SmackSmash z roku 2004 pojistili takřka nesestřelitelné místo na německé scéně.   

S novinkou Limbo Messiah se letos chystají do Čech podruhé. Naposledy vystoupili v rámci festivalu Rock For People. "Ten den hodně pršelo a byla zima," vybavuje si zpěvák Arnim Teutoburg-Weiß. "Neviděl jsem žádnou českou kapelu, mrknul jsem se jen na NoMeansNo a Killers."

Foto: Aktuálně.cz

V Německu jste poměrně populární kapela, bez problémů vyprodáváte velké arény. Jaký je to pocit přijet do jiné země a ocitnout se před podstatně menším publikem?
V pohodě. Vyrostli jsme v klubech, tudíž se v nich cítíme jako doma. Nemáme problém hrát v Německu a pak přijet do Prahy a zkoušet to v klubu pro pět set lidí.

Kladete na živé hraní velký důraz. Až se mi zdá, že ho upřednostňujete před nahráváním desek.
Nahráváme desky proto, abychom mohli koncertovat. Když skládáme písně ve studiu, snažíme se je nepřeprodukovat a pořád se ptáme: Bude to fungovat naživo v rámci setu? Pokud si tuhle otázku zodpovíme kladně, muže vzniknout další Beatsteaks-song.

Četl jsem o vašem projektu Die Roys...
Jo, to je sranda, měníme si nástroje. Kytarista zpívá on je jako Roy. Die Roys je veselá záležitost, která nahrává coververze a b-strany singlů. Hrajeme old-school rock'n'roll, já bubnuju, přitom to vůbec neumím.

Foto: Aktuálně.cz

Die Roys vám prý hodně pomohli při natáčení posledního alba. Umožnili vám uvolnit se, zbavit se tlaku a najít jiné postupy.
Ne docela. Nešlo úplně o hudbu, ale o to prolomit nějaký zajetý stereotyp, kterým je kapela limitovaná. Při výměně nástrojů najednou zjistíš, že kytarista Peter má dobrý hlas a měl by zpívat víc. Nebo se bubeníkovi Thomasovi se líbí rytmus, o který se pokouším: je jednoduchý a on už jednoduché věci nehraje. Z toho se dá hodně naučit.

V Čechách vždy vzbuzuje diskuzi, když se kapela rozhodne zpívat anglicky. Jaké to je v Německu?
Bude to tu podobné. Ale za sebe musím říct, že jsem nikdy německy zpívanou hudbu neposlouchal. Vždy mě zajímala americká nebo anglická scéna to jsou moje vlivy. Vlastně jsme tři nebo čtyři skladby napsali i v němčině. Jenže zrovna ty já nezpívám... nemám na to.

Beatsteaks - Demons Galore

Beatsteaks jsou z Berlína...
...a to je nejlepší město na světě.

Bezesporu, ale má pověst spíš města zasvěceného elektronické hudbě.
Fakt? Pro to udělala hodně Love Parade, ale není to úplně takhle. Už nesleduju dopodrobna scénu, ale Berlín je hodně svěží město. Mladí lidé z celého světa sem přijíždějí, aby potkali jiné lidi a tvořili s nimi hudbu; byli kreativní a získali novou perspektivu. Nejsem příznivce "scén", fandím dobrým kapelám - a těch je v Berlíně spousta. A taky dobrých DJů.

Jeden z vašich prvních koncertů se odehrál v kultovním klubu SO 36 v rámci jakési soutěže, kterou jste vyhráli. Cenou bylo předskakovaní tehdy znovuvzkříšeným Sex Pistols. Splnili jste si tím sen?
Pro nás byl sen zahrát si v SO 36. Bavilo nás to a s nějakou výhrou jsme vůbec nepočítali, vždyť to bylo naše desáté vystoupení. Z hlediska mediálního zájmu to ale začalo být zajímavé, jelikož od té doby se nás na to ptají v každém interview: "Vy jste hráli se Sex Pistols." Přitom zrovna tenhle koncert stál za prd, byl jsem neskutečně nervózní. Naše koncerty se do té doby odehrávaly tak před 15 až 40 lidmi a najednou to byla vyprodaná hala a šest tisíc fanoušků. Ale vlastně jsme to ustáli od vztyčených prostředníčků na začátku až po potlesk na konci.

Foto: Aktuálně.cz

Jste nominovaní na evropské ceny MTV v kategorii nejlepší německá koncertní kapela. Udílet se budou 1. listopadu v Mnichově. Máte šanci vyhrát?
Už jsme vyhráli v roce 2004. Jsou to jen ceny, o nic nejde. Ta show je k ničemu. No, vlastně se tam dá potkat spousta sexy holek a posledně jsem tam řekl čau Robertovi Smithovi z The Cure. To bylo milý. Ale jinak nám o ceny nejde, Rocket From The Crypt nebo Faith No More nikdy nic nevyhráli, ale pro mě to jsou nejlepší kapely. Pro Beatsteaks je mnohem důležitější odehrát dobrou show v Praze než vyhrát tuhle cenu - a to myslím smrtelně vážně!    

 

Právě se děje

Další zprávy