BBC: Britský pop zachrání holky a experimentátoři

Karel Veselý
7. 1. 2011 10:00
Sound of 2011: nadějí je electro-popová Jessie J
Jessie J
Jessie J | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zpravodajský server BBC vyhlásil výsledky devátého ročníku zavedené ankety Sound of 2011. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících. Jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci - vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to vynahradí nákladné reklamní kampaně.

V předchozích ročnících anketu Sound of ... vyhráli a k velké kariéře se odrazili například kapela Keane, zpěváka Mika, vokalistky Corinne Bailey Rae nebo Adele. V posledních letech se odborníci stoprocentně trefili s Lady GaGa, Duffy, La Roux nebo MGMT. Loňská sázka na electro-popovou zpěvačku Ellie Goulding a vyfoukané vlasy Mariny and the Diamonds jim ale příliš nevyšla. Velký komerční ohlas nezaznamenali ani další umístění - manchesterští rockeři Delphic a stylizovaní novovlnní revivalisté Hurts.

James Blake
James Blake | Foto: Aktuálně.cz

Britská hudba nezažívá zrovna nejlepší časy, i v domácích žebříčcích ji drtí konkurence zpoza oceánu. A tak se letos sto šedesát „moudrých rádců" shodlo, že by se měla podporovat dravá ženská síla a také experimenty, které vzešly z agilního klubového undergroundu kolem dubstepové scény. Výsledky ukazují také neochvějnou víru britských „tastemakerů", že budoucí hvězdy přijdou z jejich země: mezi pěticí vybraných jsou výhradně britští interpreti, což se stalo teprve podruhé v devítileté historii ankety, jež není národnostně omezená.

Svoje vlastní seznamy nadějí pro rok 2011 zveřejňují všechna významná hudební periodika (od magazínu New Music Express až po portál Spinner, BBC Sound of 2011 se ale snaží stát nad žánrovými specialisty. 

V posledních letech nicméně sklízí i kritiku médií. Například The Telgraph varuje před přeceňováním podobných předpovědí a za příklad dává obě předchozí vítězky Ellie Goulding a Little Boots, pro které bylo vítězství v anketě zatím jediným světlým momentem jejich kariéry možná právě proto, že přišlo příliš brzy.

The Vaccines
The Vaccines | Foto: Aktuálně.cz

Jiní novináři žehrají na to, že se z BBC Sound of... stala přehlídka nadějných interpretů, kteří chystají debutovou desku v prvním čtvrtletí, a anketa jen pomáhá kolem nich vytvořit dostatečný mediální humbuk.Talentovaní muzikanti, kteří vydávají desku v dubnu a později, mají prostě smůlu.

Pohled na loňskou vítěznou pětku navíc ukazuje, že ty nejzajímavější věci se nakonec v roce 2011 (komerčně i umělecky) děly někde jinde. Anketa trestuhodně opominula třeba popového zpěváka Tinnie Tempah nebo jména, jako jsou Janelle Monae, Zola Jesus nebo holčičí kapela Warpaint. Poslední jmenované se - trochu s křížkem po funuse - objevují aspoň v letošním vydání, byť jejich albový debut The Fool figuroval v několika výročních žebříčcích za rok 2010. Komu tedy odborníci oslovení BBC v roce 2011 věří nejvíc letos?

 

1. Jessie J - britská Gaga

Foto: Aktuálně.cz

S vítězstvím zpěvačky Jessie J v Sound Of 2011 se trochu počítalo už od prosincového vyhlášení výsledků ankety Critic's Choice Brit Awards, jejíž hlasující se z velké většiny shodují s poradním sborem BBC. Vlna electro-popu v čele s Lady Gaga samozřejmě Britům nedá spát a Jessie J by mohla být ostrovní odpovědí na její úspěchy. Navíc se už prosadila v zámořském hudebním průmyslu - byť zatím jen jako autorka hitů pro Alicii Keys, Chrise Browna, Christinu Aguilera nebo Justina Timberlake, který o ní prý prohlásil, že je „nejlepší zpěvačka na světě". O spektakulární entré se postaral debutový singl Do It Like a Dude, který se minulý týden vyšplhal na číslo 18 britského žebříčku. Jessie J je čerstvou akvizicí labelu Island/Universal a její debutové album Who You Are je naplánované na první polovinu roku.

Verdikt Aktuálně: Tuctový hlas a hudba, která honí včerejší trendy. Krátkodobě se sveze na vlně slávy, ale do konce roku se na ni zapomene.

 

2. James Blake - technologie ve službě ticha

Londýnský klubový fenomén dubstep se v roce 2010 konečně dočkal i komerčních úspěchů, byť projekty jako Magnetic Man nebo Katy B k velkým hitům potřebovaly zvuk přizpůsobený masovému vkusu a s původními sonickými inovacemi z podzemí už moc společného nemají. Teď se zdá, že přichází nová vlna muzikantů, kteří by překotný vývoj v tanečním podzemí mohli zhodnotit s větším citem. Přesně takovým příkladem je James Blake, pro kterého je ovšem nálepka dubstep spíše z nouze ctnost. Trio výtečných EP nahrávek vloni „osahávalo" různé cesty, kterými by se dvaadvacetiletý vystudovaný klavírista mohl vydat. Bezejmenné debutové album chystané na 7. února si nedává za cíl nic menšího než vytvořit zcela nové paradigma. Desku uvádí singl Limits To You Love - uhrančivá verze písně kanadské zpěvačky Feist ukázala, jak Blake umí spojit intimní písničkářství s precizní beatovou vědou dubstepu a prvky popového minimalismu, kterými připomíná třeba the xx.

Verdikt Aktuálně: Nebude to komerční superúspěch, ale Blake bude na konci roku figurovat v novinářských anketách a bude mít doma Mercury Prize.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

3. The Vaccines - páskové nikdy nevymřou

Hrají spolu sotva půl roku a jejich jediný oficiálně vydaný singl Wreckin' Bar (Ra Ra Ra) má přesně minutu a dvacet čtyři vteřin. Přesto kvartet z Londýna dokázal leckomu zamotat hlavu. Určitý člen v názvu prozrazuje, že jsou další ze sebevědomých indie-rockových kapel, které Britům připomínají slavnější období jejich populární hudby. Někdo v nich vidí resuscitované The Clash střižené rockabilly, jiní mix atmosféry Jesus and Mary Chain, přímočarosti Ramones a sebevědomí The Strokes. Když si poslechte jejich budoucí singl Post Break-up Sex (http://www.youtube.com/watch?v=dU9hrd35Dsg),  možná jim dáte za pravdu hlavně v tom posledním. Jestli jejich sázka na rychlé a úderné punkové vypalovačky vyšla, ukáže debutové album What Did You Expect From The Vaccines?  Vychází 21. března.

Verdikt Aktuálně: Poblázní indie-rockové fanoušky v Evropě, ale kýženého úspěchu v zámoří nedosáhnout - tam už jedny Strokes mají.

 

4. Clare Maguire - velké srdce i aranže

Loňské předávání Brit Awards ukázalo, že Britové mají pifku na zpěvačky s velkým hlasem i charismatem a smyslem pro drama. Celosvětový úspěch Florence + The Machine by brzy mohla zopakovat dvaadvacetiletá Clare Maguire z Birminghamu, která mezi své fanoušky počítá producenta Ricka Rubina, Jay-Zho i Mike Skinnera z The Streets. Tisk ji srovnává s popovými hrdinkami z 80. let jako byly Annie Lennox nebo Stevie Nicks z Fleetwood Mac. Její bombastický orchestrální pop odkazuje na stejnou éru, byť v něm nechybí přesahy do současného žebříčkového soundu. Její úspěch tipuje i MTV; aby se naplnil, o tom se má postarat zkušený hitmaker Fraser T. Smith, který spolupracoval s každým od Kylie po Adele. Společně poslední dva roky piplali debut Light After Dark, který vyjde poslední únorový den.

Verdikt Aktuálně: Bude hodně záležet na tom, jestli Florence + The Machine stihne brzy vydat novou desku. Pokud zaspí, Maguire se vecpe na její místo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

5. Jamie Woon - noční soul

Zpěvák s ohromujícím hlasem a skvělými konexemi v londýnském undergroundu by mohl podobně jako James Black přenést atmoféru duchařských (post)dubstepových experimentů do popových žebříčků. Před čtyřmi lety ho mezi naděje britské hudby katapultoval akustický singl Wayfaring Stranger, který remixem opatřil klubový inovátor Burial. Tehdy třiadvacetiletý Woon podepsal nahrávací smlouvu s velkou společností Polydor, ale rozhodl se nic neuspěchat a trpělivě připravoval svůj debut. Album Mirrorwriting vyjde 4. dubna a o pilotní singl se Night Air se znovu postaral génius atmosferických skladeb Burial. Woonův zastřený soulový hlas možná míří do stejné kategorie jako Amy Winehouse nebo Adele, spolupráce s beatovými vědci z podzemí (Mount Kimbie, James Blake) slibuje, že by z brit-soulové horečky nemuselo vzejít jen další retro.

Verdikt Aktuálně: Pokud ustojí tlaky nahrávací společnosti, bude z toho nominace na Mercury Prize a příští rok Brit Award pro objev a zpěváka roku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Patnáctku nominovaných, ale neúspěšných, doplňují třeba také temný pop zpěvačky jménem Anna Calvi, zpěvák Daleyho (zpíval na posledním singlu Gorillaz), švihlý funk Jai Paula, goth-rocková kapela Esben and the Witch, dubstepový producenti Nero, novozélanský synth-popový objev The Naked and Famous nebo grime-rapová senzace Wretch 32.

 

Právě se děje

Další zprávy