Apokalyptická cella přivezou zprávu o srážce světů

gra
1. 8. 2007 15:00
Apocalyptica představí na dvou koncertech novou desku
Drsní finští symfonici opět v Česku! Kapela Apocalyptica dnes zahraje na vizovickém festivalu Masters of Rock
Drsní finští symfonici opět v Česku! Kapela Apocalyptica dnes zahraje na vizovickém festivalu Masters of Rock | Foto: Universal

Praha - Finští cellometalisté z Apokalyptiky vystoupí v Česku: v listopadu přijedou do Prahy a Plzně. Kromě hitů představí i novinky z desky Worlds Collide, která vyjde v září.

Kapela se představí nejprve 5. listopadu v Kongresovém centru Praha, o den později ji čeká vystoupení v Plzni.

Apocalyptica je na tuzemských pódiích častým hostem, objevila se před dvěma lety na dvou vyprodaných koncertech v pražském Divadle Archa a loni na vizovickém Masters of Rock.

Dobře to charakterizuje postavení původně čtyřčlenné skupiny, která své posluchače přes Metallicu naučila poslouchat Stravinského i Šostakoviče.

Čtyři (dnes už jen tři) vystudovaní hráči Sibeliovy akademie na violoncello a velcí fanoušci hardrockových kapel dostali v roce 1993 dobrý nápad: Proč se na svoje oblíbence nepodívat trochu jinak a nepředstavit jejich hudbu v symfonické podobě?

Foto: Aktuálně.cz

Hodně rockových kapel se orchestr snažilo začlenit do svých skladeb nebo s ním vystupovali na ojedinělých koncertech, ale aby si někdo drze vzal repertoár kapely a předělal ho do smyčců  k obrazu svému, to tady ještě nebylo.

Jako první jí do noty šťastně padla Metallica: debutové nahrávky s názvem Plays Metallica by Four Cellos z roku 1996 se prodalo téměř milion výlisků.

"Ze začátku si někteří mysleli, že to má být jenom vtip," říká šéf kapely Eicca Toppinen, "úzkostlivě očekávali nějaké ospravedlnění, že zase vydáváme novou nahrávku."

Vtip to ale nebyl a dnes už nad Apocalypticou neohrnují nos fanoušci metalu ani příznivci klasické hudby. Toppinen a jeho spoluhráči Paavo Lotjonen a tehdy ještě Max Lilja a Antero Manninen předvedli chytrý crossover s energií kulového blesku, kterou předvádějí na pódiích koncertních sálů i fotbalových stadionů dodnes. Jsou výtečným exportem do více než šedesáti zemí světa včetně Česka.

Se stejnou vervou nejprve kapela na druhém albu Inquisition Symphony (1998) předělala Sepulturu, Faith No More i Panteru - a když se třetím albem Cult (2000) přišel do kapely Perttu Kivilaakso, člen Helsinského filharmonického orchestru, milovník italské opery a hudebník, který doprovázel Luciana Pavarottiho na jeho finském vystoupení, byla Apocalyptica už evropskou hvězdou.

Foto: Petr Čermák

S albem Reflections (2003) nastoupil bubeník Mikko Sirén, jenž dal nahrávkám stejně jako doprovodné vokály novou kvalitu, aniž tím jejich skladby pozbyly originalitu.

Dnes je Apocalyptica spíš kapelou moderní hudby, která se soustředí na vlastní skladby - jako na zatím posledním studiovém eponymním albu z roku 2005. Tady vynikl singl Bittersweet nazpívaný Villem Valo z H.I.M. a Lauri Yilonenem z The Rasmus.

Loni kapela fanoušky za desetiletou věrnost odměnila výběrem Amplified a DVD The Life Burns.

 

Právě se děje

Další zprávy