50 Cent se vsadil s Kanye Westem. O svou kariéru

Pavel Turek
14. 8. 2007 9:00
Válka rapperů: Nová alba rivalů vyjdou ve stejný den

New York - Prý nezávisle na sobě si 50 Cent i Kanye West naplánovali vydání nových desek na letošní 11. září. Shoda okolností popudila 50 Centa natolik, že nejprve vyzýval Westa k televizní debatě, která by imitovala prezidentské předvolební boje.

Když to West odmítl, 50 Cent si přisadil. "Pokud Kanye West prodá 11. září víc desek než já, budu sice spolupracovat s jinými umělci a skládat, ale už nikdy nevydám sólovou desku."

Prohlášení působí o to ironičtěji, že Kanye West před nedávnem udílel 50 Centovi rady v nahrávacím studiu. "Byl to pokus posunout se jiným směrem," komentuje to dnes 50 Cent zpětně. Ze spolupráce se však na jeho novém albu neobjeví zhola nic, poněvadž to podle 50 Centa nebyl směr, kterým se chtěl vydat a oba umělci se rozešli spíše ve zlém.

Dalo by se říct, že opět jde o klasický konflikt newyorského hiphopera s minulostí dealera drog, který byl údajně devětkrát postřelen (50 Cent) se spořádaným příslušníkem vyšší střední třídy, který navštěvoval uměleckou školu (Kanye West). Zatímco 50 Cent nezapře drsnou povahu formovanou zráním na ulicích, tvorba Westa je méně přímočará, zato hudebně sofistikovanější a namísto ženskými vnadami se v hymnických skladbách zabývá etikou, morálkou a vírou v Boha.

Dá se očekávat, že se alba obou rozdílných rapperů - u každého třetí v pořadí  - spolu na trhu pěkně porvou, vítězství nemá jisté ani jeden z nich, ačkoliv se 50 Cent zdá být těsným papírovým favoritem.

Kanye West
Kanye West | Foto: Aktuálně.cz

Poslední řadové album 50 Centa s názvem The Massacre se stalo nejprodávanější nahrávkou roku 2005 a během prvního týdne se ho prodalo 1,14 milionu kusů. V tom samém roce vyšla deska Late Registration od Kanye Westa a prodalo se jí za první týden 860 000 kopií.         

Na adresu Westova labelu Def Jam 50 cent dodal, že jeho zaměstnanci budou určitě sami skupovat Westovu novinku Graduation, aby s ním vůbec mohl soupeřit. Podobné velkohubé proklamace nejsou u 50 Centa nic nového, známá je jeho potyčka s rapperem The Game, kterého obvinil z toho, že použil na své debutové album šestici skladeb, jejichž autorství prý náleží právě 50 Centovi.

Machistické pózy, na odiv dávané bohatství a zveličování svých schopností, to všechno k hip hopu patří, ostatně stal se z toho určitý styl komunikace s pevně danými pravidly. Často je pak hranice mezi nadsázkou a suchou marketingovou strategií zcela nečitelná.

Ne nadarmo multiplatinový 50 Cent, který celosvětově prodal přes 20 milionů desek, nazval již svůj debut Get Rich or Die Tryin'. Přežije jeho sólová kariéra 11. září?

 

Právě se děje

Další zprávy