Hives vezou rock´n´roll z průmyslového srdce Švédska

Šimon Samuel
2. 7. 2007 15:04
Kapela, která předběhla Strokes, míří na Rock for People
Mexiko, Glastonbury... A teď Rock for People
Mexiko, Glastonbury... A teď Rock for People | Foto: www.hivesmusic.com

Praha - Pětici The Hives dnes leckdo vyčítá, že kdyby se na přelomu století nedostali na společné turné s The Strokes, hráli by dodnes v malých zaplivaných klubech ve Švédsku. Ještě horší řeči někteří vedou o jejich hudbě. Prý tupý punk rock'n'roll, který už jsme slyšeli tisíckrát. Tak jak to tedy je se středečními hosty festivalu, který se přesunul z Brodu do Hradce Králové?

Trochu se zapomíná, že svět omilostnil po protančených elektronických 90. letech elektrickou kytaru právě až díky The Strokes. A také na to, že The Hives hrají po celou svou kariéru vlastně to samé - a že jejich kariéra začala už v roce 1993. Což bylo v době, kdy byli ještě budoucí členové The Strokes pravděpodobně šikanováni staršími ročníky na soukromých školách někde ve Švýcarsku.

Už první album švédského kvinteta z průmyslového městečka Fagersta nazvané Barelly Legal z roku 1997 je plné skladeb, které nijak nezaostávají za pozdějšími hity. Už tehdy se mohli pochlubit skvěle zvládnutou image včetně dresoidních oblečků; i tím předběhli svou dobu.

Jistě, jejich ležérně odsekávaný, podmanivě zašpiněný garage rock´n´roll nebyl ani koncem devadesátých let nic moc původního a s původností na tom není nejlépe ani dnes. Rozdíl je jen v optice. To, co bylo před deseti lety spíše synonymem outsiderů, je dnes výrazem mladické energičnosti a nejnovějších trendů.

Boybandová stylizace je součástí pilně pěstěné image
Boybandová stylizace je součástí pilně pěstěné image | Foto: www.hivesmusic.com
  

Jestliže současnou scénu ovlivnili The Strokes tím, že naučili Brity, potažmo zbytek Evropy znovu uctívat rozdrnčené kytary, je navýsost spravedlivé, že se spolu s nimi na této vlně svezla právě kapela, která si nová teritoria vykolíkovala mnohem dříve.

Ani jejich cesta ke slávě nevedla jen skrze kamarádství s The Strokes. Stejně jako newyorští rockeři nejdříve pobláznili Británii, také Hives na vrchol zamířili přes stránky britského hudebního tisku.

The Hives se sice dařilo, jen v roce 2001 kapela odehrála 250 koncertů, od Tokia po Glasgow, ale stále jí chyběl zásadnější impuls. Vlivný lodivod britského hudebního průmyslu Alan McGee (objevitel Oasis nebo Primal Scream) se rozhodl poté, co je zahlédl ve vysílání německé televize, vydat jim po dvou řadových albech a dvou EP cudně nazvanou kompilaci Your New Favourite Band.

Ambiciózní deska vychází v době, kdy NME glorifikuje The Strokes a svět se po několika letech tápání konečně chytá nové módy. Třetí album Tyrannosaurus Hives už vydávají z pozice globálních hvězd a tahounů.

Skvělé pódiové show plné energie a divokého rock'n'rollu jejich úspěch několikrát znásobily. The Hives se stali hitem letních festivalů a kluby jim byly záhy malé. Už v roce 2004 na ně v Mexiku přišlo téměř sto tisíc lidí, slavili  úspěch na Glastonbury i desítkách dalších evropských festivalů.

Fanoušci už čekají na novou desku. Vyjít má na podzim
Fanoušci už čekají na novou desku. Vyjít má na podzim | Foto: www.hivesmusic.com
 

The Hives momentálně dokončili natáčení čtvrtého studiového alba, které by snad mělo vyjít na podzim.  Pravděpodobně i na této desce bude uváděn coby autor skladeb Randy Fitzsimmons, který je měl před čtrnáct lety dát dohromady.

O fiktivní postavě sama kapela někdy říká, že jde o alter-ego kytaristy Nikolause Arsona, který se pravým jménem jmenuje Niklas Almquist. Tak se v tom pak vyznejte.

Spolu s pečlivou kostýmní stylizací do uhlazeného boybandu je mytologie kolem Fitzsimmonse další ze soukromých her, kterými kapela baví fanoušky. Do Česka zatím nakoukli jen díky pečlivě utajovanému seriálu rockových koncertů, které ČT uvádí v sobotu krátce po poledni.

Na Rock For People se tak budeme moci konečně přesvědčit, zda-li jsou The Hives hodni své pověsti.

 

Právě se děje

Další zprávy