Folkové prázdniny přivítají špičkové Američany, premiéru chystá Forman

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 7. 2024 18:32
Letošní ročník festivalu Folkové prázdniny, který se jako tradičně uskuteční v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, dá větší prostor hudebníkům z amerického kontinentu. Přijede například banjistka Nora Brown, která už tu vystoupila před dvěma lety. Tentokrát ji však návštěvníci uslyší v duu s houslistkou Stephanií Coleman.
Banjistka Nora Brown a houslistka Stephanie Coleman hrají hudbu z Apalačských hor. Vystoupí na Folkových prázdninách v úterý 30. července.
Banjistka Nora Brown a houslistka Stephanie Coleman hrají hudbu z Apalačských hor. Vystoupí na Folkových prázdninách v úterý 30. července. | Foto: Folkové prázdniny

Na festivalu, jehož 38. ročník potrvá od 27. července do 3. srpna, dále zazpívá kolumbijská rodačka Lucía Pulido nebo zahrají mladá písničkářka s banjem Kelly Hunt a norský hráč na tubu Daniel Herskedal. Přehlídku zahájí jazzový kontrabasista a multiinstrumentalista Jiří Slavík premiérou svého programu Polkatime. Odkazuje v něm mimo jiné na práci klasiků české hudby Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

Návštěvníky čekají také Jiří Pavlica s Hradišťanem nebo v závěrečný den, sobotu 3. srpna, hvězda západoafrické hudby Sona Jobarteh a irský písničkář Glen Hansard. Tématem letošního ročníku festivalu jsou podle dramaturga akce Michala Schmidta generace. Mají pro něho význam v předávání hudební tradice v rodinách, ve společnosti, v oblasti i národě. "Ten druhý význam je generační výpověď," upřesňuje Schmidt.

Festival chce představit jedinečné hudebníky z celého světa, kteří v Česku vystupují často poprvé nebo přijíždějí se specifickým projektem. Folkové prázdniny mají hlavní scénu v areálu náměšťského zámku. Vedle hudby nabízejí divadelní, výtvarné či hudební dílny nebo výstavy. Návštěvnost se v minulých letech pohybovala okolo 6000 lidí.

Letos tu bude mít premiéru také instalace, kterou s přáteli připravil divadelník Matěj Forman. Jejím ústředním tématem je zápas století dvou slavných boxerů Američana Joea Louise a Němce Maxe Schmelinga. Uskutečnil se 22. června 1938 a Louis v něm knockoutoval v opakovaném utkání Schmelinga za dvě minuty a čtyři vteřiny. Svět stál tehdy na prahu války. V nacistickém Německu byl mač interpretován jako souboj mezi "nordickým hrdinou a podřadnou černou rasou", v Americe zase jako boj svobodného světa s nacistickým běsněním.

Instalace bude umístěna ve Staré tkalcovně. Pod souhrnným názvem Příběhy na scéně a Hrdinové ze zákulisí tu lidé najdou i výstavy fotografek Ireny Vodákové a Jany Lábrové. "Ta první má název Na scéně Divadla bratří Formanů a představuje vybrané série barevných fotografií z jejich představení a projektů - Obludárium, Deadtown, opery Čarokraj, Jeníček a Mařenka, Kráska a zvíře a scénická provedení Kouzelná Rybovka, Janovy pašije. A ta druhá, Hrdinové ze zákulisí, zase vybrané série černobílých fotografií z prostředí ateliérů, dílen, zkoušení a příprav představení a projektů téhož divadla," doplňuje Michal Schmidt.

Folkové prázdniny patří na Vysočině k festivalům s dlouhou tradicí, jsou ale o čtyři roky mladší než Prázdniny v Telči. Tuto šestnáctidenní hudební akci, jejíž hlavní scénou je telčský zámek, letos organizátoři zahájí 26. července. V programu návštěvníci najdou Dana Bártu, Michala Prokopa nebo Jiřího Schmitzera. Vystupovat bude i Cirk La Putyka.

Video: Ukázka z projektu Nory Brown a Stephanie Coleman

Nora Brown a Stephanie Coleman společně vloni natočily vystoupení v rámci série Tiny Desk pro americký rozhlas NPR. | Video: NPR Music
 

Právě se děje

Další zprávy