Filmová nadace ocenila mimo jiné scénář o životě malířky Toyen

ČTK ČTK
1. 7. 2024 16:51
Filmová nadace ocenila mimo jiné scénář o životě malířky Toyen

Filmová nadace, která už téměř dvě desítky let podporuje autory původních scénářů celovečerních hraných filmů, ocenila tři příspěvky celkovou částkou 550 tisíc korun. V hlavní kategorii získali ocenění David Semler a Dodo Gombár s dramatem Ledoví koně a Tomáš Lazecký za scénář k dramatu Analog. V kategorii Hvězda zítřka pro autory do věku 33 let si pak cenu odnáší biografický příběh malířky Toyen nazvaný Spící. Napsala ho Sára Zeithammerová, autorka románu Stehy nebo scénářů k minisériím TBH a Pět let. Laureáti šeky převzali na karlovarském festivalu.

Vítěze vybral výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Ivo Trajkov, Kristián Suda a Zuzana Kopečková. Porotci několik měsíců hodnotili 74 anonymně přihlášených scénářů zaslaných 79 autory.

Nadace už dohromady podpořila 127 scenáristů částkou přesahující 13,7 milionu korun. Na základě jí oceněných textů mělo dosud premiéru 20 filmů. Podle vítězných scénářů bylo natočeno například drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, k němuž napsal scénář Jaroslav Žváček a jež získalo šest Českých lvů, nebo film Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi. I tento projekt scenáristy a režiséra Petra Václava dosáhl na šest Českých lvů.

 

Právě se děje

Další zprávy