Zemřel Cliff Robertson, oscarový strýček Spider-mana

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 9. 2011 20:04
Hrál v Bitvě o Midway a Třech dnech Kondora

Los Angeles - Ve věku 88 let zemřel v sobotu americký herec Cliff Robertson, držitel Oscara pro nejlepšího herce za film Charly. Mladší generace fanoušků si ho pamatují ze série akčních snímků o Spider-Manovi, kde hrál strýčka a opatrovníka pavoučího muže Bena Parkera. V prvním díle byl sice zabit, ale v dalších se objevil ve flasbacích.

K jeho nejznámějším snímků z dřívější doby patří Bitva o Midway (1976) - ve válečných filmech hrál ostatně dost často (Nazí a mrtví, Battle of Coral Sea, 633 Squadron, Up From the Beach, The Devil's Brigade, Too Late the Hero). Sám se také zajímal o letouny z obou světových válek, které kupoval a restauroval.

Mezi jeho slavné tituly patří i špionážní drama Tři dny Kondora z roku 1975, kde měl roli cynického zástupce ředitele CIA Higginse. V Útěku  z L.A. Johna Carpentera (1996) hrál prezidenta USA.

Prvního muže USA ztělesnil i na počátku kariéry. V roce 1963 ztvárnil mladého Johna F. Kennedyho v biografickém snímku PT-109. Svůj předobraz pečlivě studoval a říká se, že prezident měl jdinou výtku: prý si jinak češe pěšinku. 

Robertson začínal s herectvím v New Yorku na divadle; filmovou kariéru zahájil v roce 1943 a za 64 let se objevil asi v šedesátce filmů, hrál také v televizi. Známý se stal už od poloviny padesátých let. Patřil ke generaci, která přinesla na plátno nový styl herectví a držel se dlouho na výsluní. Iak poznamenávají nekrology, jeho intenzita se nevyronala nejslavnějším postavám této vlny, jako byli Marlon Brando nebo James Dean.

Přesto dosáhl ne nejvyšší hollywoodskou poctu. Role postiženého pomocníka v pekárně Charlieho Gordona, který se díky pokusu na čas stane géniem, mu roce 1969 vynesla Oscara pro nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Film na motivy románu Růže pro Algernon spisovatele Daniela Keyese natočil Ralph Nelson.

V 1972 Robertson debutoval jako režisér s filmem J.W Coop. Snímek, který rovněž spolunapsal a hrál v něm, vypráví o stárnoucím kovbojovi z rodea.

Herec byl v Hollywoodu několik let na černé listině. Zveřejnil totiž informace, že šéf studia Columbia Pictures David Begelman zpáchal zpronevěru, za kterou pak tento boss dostal pokutu a podmínku.

Robertson podle amerického deníku The Los Angeles Times zemřel přirozenou smrtí ve zdravotnickém zařízení univerzity amerického státu New York ve Stony Brook den po narozeninách.

 

Právě se děje

Další zprávy