Will Smith se synem Jaydenem budou hrát u Shyamalana

Kamil Fila Kamil Fila
7. 4. 2011 12:38
Sci-fi má pojednávat o pádu kosmické lodi na opuštěnou Zemi
Foto: Sony

Los Angeles - Herec Will Smith si ve své kariéře úzkostlivě vybírá jen projekty, které mají potenciál být filmovými hity (Mizerové, Muži v černém, Já, robot). Podobně pečlivě se nyní stará i o kariéru svého třináctiletého syna Jaydena.

Poprvé spolu hráli v roce 2006 ve snímku Štěstí na dosah (Pursuit of Happyness - záměrná gramatická chyba v názvu). Pak se Jayden objevil ve sci-fi Den, kdy se zastavila Země, a nakonec jako „velký dárek" dostal možnost ztvárnit hlavní roli v remaku slavného snímku Karate Kid - ten se ovšem odehrával v Číně, a místo karate učil hlavního hrdinu kung-fu Jackie Chan. Film se přes prognózy, že půjde o ostudu, stal velkým kasovním hitem a celosvětově utržil přes 350 milionů dolarů.

Will Smith momentálně natáčí třetí díl Mužů v černém a chystá se točit dosud nepojmenovaný projekt po režijní taktovkou sourozenců Wachowských (kteří Smithe chtěli dokonce kdysi dávno obsadit do role Nea v Matrixu). Zároveň magazín Hollywood Reporter přinesl zprávu, že Will Smith spolu s Jayden budou opět hrát spolu role otce a syna.

Štěstí na dosah
Štěstí na dosah | Foto: Aktuálně.cz

Má jít o velkorozpočtovou sci-fi pod křídly studia Columbia Pictures/Sony. Scénář původně obíhal Hollywoodem pod názvem One Thousand A.E.  Film se má, jak název napovídá, odehrávat v 1000 let vzdálené budoucnosti. Zde se po pádu kosmické lodi na opuštěnou planetu Zemi pokoušejí přežít malý chlapec spolu se svým odcizeným otcem.

Největší překvapení ale představuje jméno režiséra - M. Night Shyamalana. Ten dosud točil filmy pouze podle vlastních scénářů a nestavěl jen na akci a efektech, ale spíše pomalu a důmyslně budovaném napětí a překvapivých pointách. Výjimku tvořil jeho poslední snímek, 3D akční fantasy Poslední vládce větru (The Last Airbender), která komerčně propadla a dostal i antioscarovou Zlatou malinu za nejhorší film roku 2010.

Shyamalanovi se ale vůbec v jeho posledních filmech (Žena ve vodě, Stalo se) finančně ani umělecky nedařilo; jeho pověst zázračného dítětě daná snímky jako Šestý smysl, Vyvolený či Znamení, byla značně pošramocena. Zda nový film s otcem a synem Smithovými bude spíše akční nebo napínavý, zatím není známo. Ze Shyamalanova vyjádření nelze usuzovat přesně: „Šance udělat strašidelný sci-fi film, v němž hrají Will a Jayden Smith, je mým vysněným projektem."

Scénář k snímku psal Shyamalan společně s Gary Whittou (Kniha přežití) a produkci bude zajišťovat manželka/matka Jada Pinkett Smithová. Dá se předpokládat, že tento rodinný podnik přinese podívanou s lehce duchovním, všeobecně přijatelným poselstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy