Vymazlení emzáci a dvojjediný agent K. MiB jsou zpět

Iva Přivřelová
29. 5. 2012 14:24
Muži v černém 3 - víc agentů, víc scénáristů, stejný humor
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Will Smith je zpátky v bezpečí letního blockbusteru. Muži v černém jsou zpátky, spokojeně ignorující vývoj komiksových adaptací za poslední dekádu i všechny produkční nesnáze. Adaptace komiksu, k tomu třetí díl výdělečné série v producentské teorii vypadají jako ideální film na období slunečného počasí.

Will Smith nechal tři a půl roku fanoušky čekat ve strachu, že by jeho filmografie mohla končit sentimentálním melodramatem Sedm životů. Teď je největší černošská hvězda zpátky v roli, kterou už hrál, ve filmu, v němž už hrál, jako by ani nikdy nezmizel. S ním se vrací i Tommy Lee Jones, který vypadá, že rapidně zestárl nejen od posledních Mužů v černém před deseti lety, ale i od loňského Kapitána Ameriky, ovšem jeho roli si na kus filmu půjčil mladší a pohlednější Josh Brolin. Díky tomu, že důmyslná a osvěžující zápletka přivede agenta J (Smith) zpátky do minulosti, konkrétně do roku 1969.

Foto: Falcon

Podle producenta Waltera F. Parkese je Brolin Jonesovi sám o sobě podobný. „Zkuste si vzít fotografii Tommyho Lee Jonese, když chodil na Harvard, a porovnejte ji s Joshem Brolinem ve filmu Milk, kde nosí sestřih ve stylu sedmdesátých let - jako by si z oka vypadli."

Vnější detaily jako nos pak doladili maskéři, ty vnitřní sám Brolin, který se na celé tři měsíce zavřel v malém motelu v Mexiku s filmy Tommy Lee Jonese, aby nacvičil jeho mluvu. „Nešlo ani tak o to, jak zahrát Tommyho, ale spíš Tommyho objevit a pak ho nějak specificky uchopit," říká herec, který neodbude ani blockbuster, když cítí, že film dost závisí na jeho výkonu. Recenzenti teď jeho snahu patřičně oceňují.

Retro vetřelci

Brolin není jediné známé jméno, které zdobí titulky třetího dílu. Roli drsného mimozemského padoucha dostal překvapivě Jemaine Clement, jeden z členů novozélandské hudební dvojice z parodického sit-comu Flight of the Conchords. V kostýmu jeho fanynky se na chvíli ukáže bývalá Pussycat Doll Nicole Scherzinger. O postavu agentky O se podělily Emma Thompson a Alice Eve. A samozřejmě se tu zase mihne i režisér Barry Sonnenfeld, tentokrát jako finančník-sebevrah z roku 1929, který pár sekund doprovází agenta J během pádu skrz čas.

Foto: Falcon

Pro některé fanoušky bude ale asi ještě důležitější ujištění, že kromě lidí v černém se tu pořád vyskytuje i řada roztodivných emzáků, navržených nejznámějším odborníkem mezi maskéry Rickem Bakerem, držitelem sedmi Oscarů, jednoho z nápisem za Muži v černém. Vymyslel, že vetřelci v retro části by měli vypadat jako mimozemšťané v tehdejších sci-fi filmech. A pak si s nimi láskyplně vyhrál, a to i s těmi, kteří se objeví jen v pozadí - konkrétně Baker v oficiálních materiálech upozorňuje na bizarního mimozemšťana, hrajícího pinball v sekvenci z Coney Islandu.

Kromě 3D verze tvůrci jinak evidentně necítili potřebu svou sérii, která se před patnácti lety vyprofilovala jako triková veselá braková sci-fi zábava, rebootovat do doby po 11. září, v níž i v komiksových adaptací přibylo temno, napětí, psychologie a výbuchů. Možná i proto, že obsahuje retro zápletku, kterou Sonnenfeldovi navrhl Will Smith už během natáčení dvojky, tedy v roce 2002.

Víc hlav víc vymyslí

První scénárista, Etan Cohen, jehož doporučila práce na Tropické bouři, byl najat na podzim 2009. Další rok se do přepisování jeho slov dal David Koepp, scénárista Raimiho prvního Spidermana, za pár dalších měsíců se do úprav částí z roku 1969 pustil Jeff Nathanson, jehož Koepp i producent MiB3 Steven Spielberg znal z posledního dobrodružství Indiana Jonese.

Foto: Falcon

Pak se zase vrátil Koepp a nakonec se zapojil ještě Michael Soccio, známý Smitha z doby sit-comu Fresh Prince z Bel Air. Rozpočet i díky odkladům nakonec narostl na 215 milionů dolarů. Sonnefeld ale na to, až scénáristi s přepisováním skončí, nečekal a na podzim 2010 začal natáčet, i proto aby filmaři mohli využít newyorských daňových úlev. Zatímco filmoví odborníci nad takovým rozhodnutím rozčileně kroutí hlavami, režisér to jen okomentoval, že pokud se „filmu povede dobře, pak to bylo geniální. Pokud to bude propadák, byl to byl fakt stupidní nápad."

Zkušený Rick Baker se netajil, jakou variantu by si vybral on. „Byla to bláznivá produkce. Na place byl scénárista, který psal slova jen chvíli předtím, než je herci museli odříkat. Nemyslím si, že takhle by se měl točit film." O to víc ho ale pak podle jeho vlastních slov překvapilo, jak dobře výsledek dopadl. Což je názor sdílený i některými kritiky.

Teď už jenom záleží, kolik ve světě zůstává fanoušků, kteří si rádi odpočinou u nostalgické retro akce, v níž je u zachraňování světa nekomplikovaná ovšem nikoli bezduchá zábava. A kteří už zapomněli na existenci Mužů v černém 2. Zaoceánské zprávy ovšem dávají jednoznačně najevo, že třetí dobrodružství agentů J a K bude úspěšné. Bojovníci se "šmejdem z vesmíru" si totiž za první víkend připsali 55 milionů dolarů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy