Venkovský učitel míří do amerických kin

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 9. 2008 10:10
Premiéra v USA je plánována na začátek roku 2009
Foto: Negativ/Martin Špelda

Praha - Podle filmového deníku Screen získal Slámův Venkovský učitel amerického distributora. Snímek by měl do amerických kin vstoupit napřesrok.

"Premiéra je plánována na začátek roku 2009," potvrzuje informaci producent filmu Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Smlouva s distribuční společností Film Movement byla podepsána až tento týden, podrobnosti o počtu kopií či způsobu distribuce zatím nejsou známy.

Pavel Liška ve Slámově filmu ztvárnil učitele, který na venkov prchá před láskou. Stane se tu ale jedním z vrcholů milostného trojúhelníku spolu se statkářkou Marií Zuzany Bydžovské a jejím synem.

Českou premiéru si film odbyl v březnu, od té doby ho vidělo 190 tisíc diváků, byl k vidění také na festivalech v Benátkách a v Torontu.

V Benátkách si film vysloužil příznivé reakce od mezinárodního tisku. Deborah Young z Hollywood Reporteru ho nazvala "upřímným českým filmem o sexuální identitě".

Dan Fainaru z deníku Screen film označil poněkud překvapivě za hořkosladkou komedii, která má podle něj šanci především na východoevropských trzích. Ocenil dojemné herecké výkony i fotogenické lokace v jižních Čechách.

Právě benátský úspěch vyvolal zájem distributorů. Už předtím byl film prodán na Slovensko a do Polska, Maďarska, Německa, Švýcarska či Francie. Prodal se také do Rakouska, Portugalska a Řecka, nyní přichází významný americký úspěch.

V těchto dnech Venkovský učitel vychází na DVD, které láká i na scény do filmu nezařazené.

Čtěte více:

Film Movement do amerických kin distribuuje řadu mimoamerických snímků. Uvedl v USA i předchozí Slámovo Štěstí, i když podle Strnada ve velmi omezené distribuci. "Film šel v podstatě hned na video," říká Strnad.

České filmy do americké distribuce příliš často nepronikají. Na konci srpna si v USA odbyl premiéru Menzelův Anglický král pod křídly společnosti Sony Classics, v červnu se podobně poštěstilo Hřebejkově Krásce v nesnázích.

Za Negativ o prodeji zahraničních práv vyjednává společnost Wild Bunch, její zástupce Laurent Baudens také smlouvu s prezidentem Film Movement Adley Gartensteinem uzavřel.

"Sláma opět dokázal, že ze svých herců dokáže dostat velmi přesný a silný prožitek," řekl po uzavření smlouvy Gartenstein. "Víme, že americké publikum bude na tento jednoduchý, ale univerzální příběh reagovat velmi pozitivně."

 

Právě se děje

Další zprávy