Ve Venkovském učiteli hraje Pavel Liška a krávy

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 2. 2008 10:45
Vyrazí nový film Bohdana Slámy do Cannes?
Foto: Negativ/Marek Špelda

Praha - Dosavadní mizérii českého filmového roku 2008 prolamuje po dokumentu Občan Havel první vydařený hraný snímek. Sedm let po Divokých včelách a tři roky po Štěstí natočil režisér Bohdan Sláma Venkovského učitele.

"Náš film je pro inteligentní diváky, kteří do kina nejdou za odpověďmi na své otázky, ale i pro další otázky," říká Sláma.

S jeho předchozími snímky spojuje Venkovského učitele téma hledání lásky a obsazení Pavla Lišky - tentokrát v hlavní roli venkovského učitele, který v  jižních Čechách hledá lásku i sebe samého.

Zdatně mu přitom sekunduje Zuzana Bydžovská v roli statkářky Marie a neherec Ladislav Šedivý jako její syn. Právě tahle trojice vytvoří poněkud nevšední milostný trojúhelník: farmářka se zamiluje do učitele, který ale touží po jejím synovi.

Foto: Ondřej Besperát

"Láska má mnoho podob a film je zachycuje v mnoha variantách. Je to film o lásce, přátelství a odpouštění," říká producent Petr Oukropec.

"Myslel jsem, že to bude završení toho, o co jsem se snažil v předchozích filmech. Téma hledání lásky je ale natolik věčné, že chci nadále pokračovat stejnou cestou," vysvětluje Sláma, proč upustil od označení nového filmu za třetí díl trilogie.

Natáčelo se loni v létě za humny Slámova domu. Na břehu jihočeského rybníku Pančár vyrostla velkorysá dekorace statku, který zabydlelo i stádečko krav.

"Krávy nám při natáčení vycházely vstříc. V předchozích filmech jsem preferoval kozy, ale krávy podaly tak maximální výkon, že už teď s jinými zvířaty asi nebudu chtít točit," vyznává se Sláma.

Foto: Negativ/Martin Špelda

"Ty krávy byly tak profesionální, že se nedívaly ani do kamery," vyzvihuje své kolegyně Liška, který ve filmu s Bydžovskou a Šedivým asistuje u dvou reálných porodů.

"Ty scény porodu jsou takové producentské noční můry," přiznává producent Pavel Strnad z Negativu. "Celé to připomínalo spíš zemědělskou výrobu než natáčení filmu."

S nehercem Šedivým tvoří mladý pár Tereza Voříšková, v rolích rodičů hlavního hrdiny se objeví Zuzana Kronerová jako chemikářka zvaná madam Curie a Miroslav Krobot, který krotí včely jako balkonový včelař. "Ale ty včely byly ochočené, přivezli je z nějakého ústavu," brání se Krobot.

Venkovský učitel: režisér Bohdan Sláma a herci Ladislav Šedivý a Tereza Voříšková na tiskové konferenci po novinářské projekci.
Venkovský učitel: režisér Bohdan Sláma a herci Ladislav Šedivý a Tereza Voříšková na tiskové konferenci po novinářské projekci. | Foto: Ondřej Besperát

Díky úspěchu předchozích snímků tentokrát Sláma natáčel v koprodukci s Německem a Francií, bez nich by prý film vůbec nevznikl. "Díky výborným partnerům tady i v zahraničí jsme se nemuseli snažit o nějaký product placement," pochvaluje si Strnad.

V zahraničí bude film uveden na podzim, předtím se ale nejspíš objeví na některém významném zahraničním festivalu; prodeje do zahraničí ostatně obstarává britsko francouzská společnost Wild Bunch, která už má na kontě loňského vítěze z Cannes, rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.


 

 

Právě se děje

Další zprávy