Ochrnutý Hollywood hlásí průlom ve stávce scénáristů

BBC, Hej
4. 2. 2008 13:45
Oscarům by svitla šance na blyštivý ceremoniál
Foto: Reuters

Los Angeles - Během neformálních rozhovorů mezi zástupci hollywoodských scénáristů a produkčními společnosti prý došlo k průlomu.

Obě strany několikaměsíčního sporu, který ochromil Hollywood,  podle AP nalezly konečně společnou cestu v klíčovém tématu: placení za filmy distribuované přes internet.

Dohoda by mohla ukončit tříměsíční stávku scénáristů, která už narušila nejen řadu rozjetých televizních pořadů a filmových projektů, ale i několikeré udílení filmových cen včetně Zlatých Glóbů.

Nové ujednání dává naději, že nadcházející udílení Oscarů by 24. února mohlo přece jen proběhnout se vší parádou. Organizátoři večera i producenti sice mluvili o tom, že ceremoniál proběhne jako obvykle, to mohla ale zaručit právě jen dohoda s Writers Guild of America.

Foto: Aktuálně.cz

Navíc by dorazily herecké hvězdy, které jinak ze solidarity budou sošky Americké filmové akademie podle všeho bojkotovat.

Galavečer přitom očekává podle nominací přinejmenším George Clooneyho, Cate Blanchettovou, Daniela Day-Lewise či nového miláčka Ameriky, jednadvacetiletou Ellen Pageovou.

Scénáristické odbory už nechaly své členy pracovat na Grammy, které se budou udílet 10. února, prý na důkaz solidarity s hudebníky, kteří také čelí podobným problémům - tedy "využití jejich prací v nových médiích."

Páteční průlom by podle Variety a New York Times mohl nastartovat velmi brzké oficiální jednání obou stran, které by mohlo vést k úspěšnému uzavření nové smlouvy - pokud s ní bude souhlasit většina scénáristů, kterých je ve sdružení více než 10 tisíc.

Stávka scénáristů podle losangeleské organizace Economic Development Corporation vyšla filmový a televizní průmysl na 650 milionů dolarů na ztracených ziscích, širší ekonomické ztráty se ale vyšplhají přes miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy