Vyhlášení Oscarů ohroženo, chystá se záložní show

Kamil Fila Kamil Fila
1. 2. 2008 14:42
Namísto výstupů hvězd by přenos měl zaujmout sestřihy
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Málokdo věřil, že to dojde tak daleko, ale vzhledem ke stále trvající stávce scenáristů kvůli vyšším podílům nových médií je už reálně ohrožena tradiční show předávání Oscarů.

Jejich tým rozhodně nechce, aby nastala situace jako u lednových Zlatých Glóbů, kdy muselo být předávání redukováno na pouhou tiskovou konferenci, na níž byla oznámena jména oceněných. A tak má záložní variantu.

Pokud se studia a producenti nedohodnou se scenáristickými odbory, je totiž pravděpodobné, že filmové hvězdy organizované v hereckých odborech projeví solidaritu a do 24. února se na výročních cenách Americké filmové akademie neobjeví.

Galavečer přitom očekává podle nominací přinejmenším George Clooneyho, Cate Blanchettovou, Daniela Day-Lewise či nového miláčka Ameriky, jednadvacetiletou Ellen Pageovou.

Doprovodit své filmy, byť nenominováni, by mohli Tom Hanks, Julia Robertsová i Keira Knightleyová.

Foto: Reuters

Tým připravující oscarový ceremoniál v čele s prezidentem Akademie Sidem Ganisem zveřejnil základní podobu záložního plánu.

"Máme závazky vůči umění jako takovému, abychom Oscary uskutečnili," prohlásil Ganis. Případná záložní show nabídne pohled na historii Oscarů a bude mnohem hojněji využívat ukázek z nominovaných filmů, než tomu bylo v předchozích letech.

Ganis popsal dvě možné podoby přenosu jako "show, kterou bychom rádi dělali a show, již bychom raději nedělali".

Čtěte také: Stávkující scenáristé ustupují, Grammy budou.

Vzhledem k tomu, že scenáristické sdružení WGA povolilo svým členům napsat scénář pro udílení hudebních cen na Grammy 10. února, je možné, že nakonec nenastane nejkrizovější varianta a scenáristé před majestátem a prestiží přece jen Oscarů ustoupí.

Závěrečné hlasování o letošní Oscary, k němuž se připojili opozdilí členové Akademie, skončilo ve středu, jako doběh po nominacích minulý týden.

Hlavními favority jsou snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý a film Paula Thomase Andersona Až na krev. Oba u nás budou uvedeny až v průběhu března.

Foto: Oficální stránky

Z dále nominovaných snímků se u nás od tohoto čtvrtka hraje melodrama Pokání, 14. února přijde do kin psychologické drama Skafandr a motýl.

Komedie Juno zatím není v distribučním výhledu vůbec, ale zřejmě se jej nějaká společnost u nás ujme.

Právnický thriller Michael Clayton je již čtrnáct dní v distribuci, hororový muzikál Sweeney Todd se chystá příští týden. Gangsterky Východní přísliby a Americký gangster se u nás hrají již od prvních týdnů nového roku.

Čtěte také: Přehled nominací na Oscara 2008

 

Právě se děje

Další zprávy