V Cannes budou bojovat velká jména

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 4. 2006 17:30
Paříž - Před rokem vyhrál Zlatou palmu v Cannes syrový snímek Dítě bratří Dardennů. Kdo má šanci na slavnou trofej letos? Jisté, je, že Češi to nejsou.
Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: www.imdb.com

Filmový festival v Cannes, nejprestižnější filmovou přehlídku světa, otevře 17. května světová premiéra adaptace bestselleru Šifra mistra Leonarda. Mezi potvrzenými hosty jsou američtí herci Tom Hanks, Bruce Willis, Hugh Jackman a Kirsten Dunstová.

České snímky se letos nevyskytují ani ve vedlejších sekcích, natož v soutěži. Jana Černíková z Českého filmového centra ale oponuje názoru, že by v Cannes Čechy "neměli rádi".

United 93
United 93 | Foto: www.flight.93.net

"Není pravda, že v Cannes chybějí jen Češi. Třeba německý film už v tamní soutěži nebyl - krom loňské výjimky v podobě Občanské výchovy - patnáct let. Cannes je špičkový festival a v Česku prostě nevniká takové množství filmů, které se hodí na zahraniční festivaly a současně se trefí do jejich uzávěrky."

Z těch devatenácti filmů ročně se prý na prestižní festivaly typu Cannes hodí tak tři. Podle Černíkové by takovým snímkem mohl být pozastavený projekt Anna režisérky Alice Nellis. "Kdyby vznikl, měl by šanci se dostat do některé z vedlejších sekcí," říká Černíková.

Taková účast může podle ní být dobrým startovacím můstkem pro to, aby se film daného režiséra v budoucnu dostal do sekce soutěžní. Právě realizace scénáře Alice Nellis je však stále v nedohlednu. Do jedné z vedlejších sekcí byl pak vyslán krátký film Karneval zvířat od Michaely Pavlátové; ani ten se ale do výběru nedostal.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

A jaká tedy bude letos soutěž, v níž se nakonec představí devatenáct titulů? Plná hvězd, jak jinak. Své nové filmy v Cannes představí mnozí slavní režiséři současnosti. Pedro Almodovar přiveze film Volver s Penelope Cruzovou, britský klasik Ken Loach představí The Wind That Shakes the Barley odehrávající se v době války o nezávislost Irska počátkem minulého století, Sofia Coppolová tu uvede svou historickou novinku Marie Antoinnetta.

Režisér filmu Donnie Darko Richard Kelly soutěží s filmem Southland Tales, nové filmy přivezou také Fin Aki Kaurismäki, Mexičan Guillermo Del Toro a Alejandro Gonzalez Inarritu.

V soutěži jsou tradičně zastoupena politicko-společenská témata: Nanni Moretti, který do Itálie přivezl před pěti lety Zlatou palmu za film Synův pokoj, letos uvede satirický portrét Silvia Berlusconiho nazvaný Kajman (Il Caimano).

Pedro Almodovar
Pedro Almodovar | Foto: Aktuálně.cz

A po Super Size Me přichází další film o rychlém občerstvení. Jmenuje se Fast Food Nation a natočil ho americký režisér Richard Linklater podle knihy Erica Schlossera.

V soutěži je hned se čtyřmi filmy domovská Francie; mimo jiné od režisérů Nicole Garciové a Bruna Dumonta. Zastoupeny budou i kinematografie Alžírska, Turecka nebo Portugalska.

Mimo soutěž se bude promítat nové, už třetí pokračování série X-Men či thriller o americkém 11. září United 93, který rekonstruuje poslední minuty života pasažérů jednoho z unesených letadel.

Stejně hvězdná jako festivalová soutěž je i porota, která bude rozhodovat o vítězích. Jejím předsedou je poprvé čínský režisér - Wong Kar Wai (Stvořeni pro lásku). Zasedne v ní  hvězdné trio hereček Monica Belluciová, Helena Bonham Carterová a Zhang Ziyi, dále americký herec Samuel L. Jackson a čtyři režiséři - Angličan Tim Roth, Palestinec Elia Suleiman, Argentinka Lucrecia Martelová a Francouz Patrice Leconte.

 

Právě se děje

Další zprávy