Třeste se narkobaroni, Miami Vice je tu

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 8. 2006 0:00
Premiéra - Madonna tančí mezi diskokoulemi, ženy nosí nabírané rukávky a hlavně - Rico a Sonny jsou zpátky. Zlatá 80. léta se vrátila. Uvnitř: TRAILER
V Los Angeles měla premiéru adaptace známého TV seriálu. Hvězdami filmu, který Američané uvidí od 28. července, jsou Jamie Foxx a Colin Farrell.
V Los Angeles měla premiéru adaptace známého TV seriálu. Hvězdami filmu, který Američané uvidí od 28. července, jsou Jamie Foxx a Colin Farrell. | Foto: Reuters

Sonny Crockett a Ricardo Tubbs, dva proklatě drsní chlápci z floridské metropole Miami, opět vyrážejí vstříc zločincům zapojeným do obchodu s narkotiky. Jen se z televize přesunuli na plátno.

V Česku zaútočí ve čtvrtek a i tentokrát loví mezi velkými rybami. Jsou nasazeni na případ, na jehož počátku je masakr dvou federálních agentů a na konci spletitá síť mezinárodních drogových překupníků, do které se v rámci infiltrace zapletou i oba hrdinové.

A mezi tím vším navíc potkávají krásnou Isabellu, přítelkyni nejnebezpečnějšího protivníka v podání čínské herečky Gong Li. Společnost jim dělá i Ricardova partnerka Trudy (Naomi Harrisová, čarodějnice z Pirátů z Karibiku 2). Není divu, že ti dva nevědí, kde jim hlava stojí.

Seriál Miami Vice patřil k tomu nejlepšímu, co bylo v 80. letech na amerických obrazovkách k vidění. Češi se o tom ovšem mohli přesvědčit až po revoluci. Proslul důrazem na drsnou akci, střihem ve stylu MTV, inovativní hudební stránkou a barevností spíše pastelovou. Objevila se v něm řada dnes slavných herců, hudebníků a dalších celebrit.

Režisér Michael Mann byl autorem seriálu a natočil i aktuální filmové zpracování. Dopředu ale diváky varuje: "Nečekejte od Miami Vice, že bude kopírovat původní seriál. Chybí tu pohodová atmosféra floridského letoviska, pozitivní pastelové barvy a detektivové v oblecích od Armaniho. Filmové Miami Vice bude mnohem ponuřejší, náročnější na pozornost - a reálnější."

Už když Mann v 80. letech četl pilotní díl seriálu, prý cítil, že by to byl skvělý celovečerní film. Tehdy ale měla televize NBC práva na seriál. V mezičase si Mann střihl pár oceňovaných thrillerů jako Lovec lidí, Nelítostný souboj, Insider či Collateral.

Pro úspěch filmu hraje i angažování prvotřídních hollywoodských herců Colina Farrella a Jamieho Foxxe do rolí Sonnyho Crocketta a Ricarda Tubbse. Obě superhvězdy prý podstoupily důkladný trénink u tajných agentů.

Miami Vice
Miami Vice | Foto: Bontonfilm

"Cvičili jsme opravdu tvrdě. Čtyřikrát týdně jsme chodili na střelnici, kde jsme pokaždé strávili dvě hodiny a vystříleli přes 500 dávek. Ukázali nám, jak správně držet pistoli, jak se stát méně snadným cílem a jak dát našim pohybům co největší efektivitu, která nám pomůže sundat protivníka," vzpomíná Farrell.

Do příprav šel opravdu naplno: "Zjistil jsem hromadu informací o tom, jaké oblečení frčelo v době, kdy se Sonny narodil. A taky jaké byly v té době nejoblíbenější televizní pořady, filmy a hudba. Pomalu to vámi prostupuje a ovlivňuje to všechno, co děláte."

Film se vrací i s hudebním motivem od Jana Hammera. Natáčelo se nejen v Miami, ale i v Paraguayi, Dominikánské republice, Uruguayi a Brazílii.

Miami Vice - Colin Farrell
Miami Vice - Colin Farrell | Foto: Bontonfilm

"Na některých místech panuje dost proměnlivé politické klima, takže jsme museli být opatrní a šikovní," říká politický poradce filmu Stephen Donehoo. "Úzce jsme spolupracovali s  federálními i místními úřady, abychom je přesvědčili, že to, co děláme, je pro jejich zemi prospěšné."

Minimálně pro film, který si vede dobře v kinech i u kritiků. V USA měl premiéru 28. července a podařilo se mu z prvního místa návštěvnosti sesadit i nepřekonatelné Piráty, aktuálně se drží na čtvrtém místě žebříčku.

 

Právě se děje

Další zprávy