Terminátor má nového nepřítele: stávku herců

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 5. 2008 16:15
Čtvrtý díl se začal natáčet bez Arnieho v Mexiku
Terminator
Terminator | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - S rozpočtem 150 milionů dolarů se právě začal v Mexiku natáčet čtvrtý díl  Terminátora. Diskuse fanoušků, jak to půjde bez Arnolda Schwarzeneggera ale vystřídaly spíš otázky, kdy a jak se film dokončí.

Snímek Terminator Salvation: The Future Begins je totiž jedním z několika filmů, které rozjely natáčení, aniž je jasné, co se bude dít, až 30. června vyprší smlouva Herecké asociace s filmovými studii.

Asociace se tento týden nedohodla na podmínkách nového kontraktu a je možné, že vše vyústí po 30. červnu v protesty podobné stávce scenáristů, která sklátila Hollywood na přelomu roku a trvala 100 dní.

Film s Christianem Balem v hlavní roli Johna Connora by do kin měl přijít v květnu příštího roku. Connor tentokrát poprvé nebude bojovat proti Schwarzeneggerovi jako v jedničce; ani po jeho boku jako v dalších dvou pokračováních.

Christian Bale
Christian Bale | Foto: Aktuálně.cz

Terminátora by měl nahradit čím dál víc se prosazující Josh Brolin, ale zákulisní informace zatím nikdo nepotvrdil. V obsazení se objeví i chicagský rapper Common: ztvární dalšího bojovníka za svobodu Barnese. Zápletka se pochopitelně opět točí kolem války mezi lidstvem a Skynetem vyvíjejícím stále dokonalejší stroje na zabíjení.

Režisérem snímku je podle IMDB.com muž, jenž si říká McG - autor dvou dílů Charlieho andílků či sportovního dramatu Návrat na vrchol.

Dosavadní tři filmy

Dosavadní tři filmy líčily zrození, dětství a dospívání Johna Connora. Stroje z budoucnosti vědí, že se stane vůdcem hnutí odporu a mesiášem zbytků přežívajícího lidstva; proto se jej snaží s pomocí cestování strojem času zpětně zlikvidovat. V prvním díle z roku 1984 byl z budoucnosti poslán model T-800 neboli Arnold Schwarzenegger, aby zabil Johnovu budoucí matku Sáru Connorovou. Té však pomůže Connorův spolubojovník Kyle Reese, který rovněž přicestoval z budoucnosti.

Connor si tak v časovém paradoxu vybral v budoucnosti nejen zachránce své matky, ale i svého otce. Trilogie tento paradox nikdy dále nevysvětluje. V druhém díle z roku 1991 je Johnu Connorovi dvanáct a jeho matka je zavřená v blázinci. Oba se je nyní snaží zabít nový model T-1000, lidští rebelové tentokrát jako ochránce pošlou přeprogramovaný starý model T-800.

V třetím díle z roku 2003 je Johnu Connorovi  dvacet a zažije vzpouru strojů, kdy vojenský počítač Skynet rozjede vyhlazovací akci proti lidstvu. Čtvrtý díl se má kompletně odehrávat v budoucnosti a bude vyprávět o boji proti strojům. Johna Connora by měl po Edwardu Furlongovi z dvojky a Nicku Stahlovi z trojky ztvárnit stále populárnější Christian Bale, známý momentálně nejvíce díky hlavní roli v nově rozjeté batmanovské sérii.

Americkým distributorem je Warner Bros, celosvětová práva drží Sony Pictures. Studia už takto kooperovala na předchozím dílu Terminator 3: Vzpoura strojů z roku 2003.

Film celosvětově vydělal 433 milionů dolarů a byl definitivně posledním dílem série, v němž nezastavitelného kyborga ztvárnil současný kalifornský guvernér. Zatím se ani nepotvrdilo, jestli se Arnie filmem aspoň mihne jako připomínka starých časů.

Především první dva díly Terminátora v režii Jamese Camerona se do historie zapsaly jako stylotvorné snímky. Určily pravidla žánru a sloužily jako barometr schopností trikových studií.

Kultovní postavení si vybudoval hlavně druhý díl: výjevy s roztékajícím se Terminátorem se staly jednou z ikonických scén 90. let a dočkaly se řady parodických citací.

Zdroj blízký natáčení už řekl médiím, že filmaři rozhodně nemají v úmyslu skončit natáčení čtyřky dřív než 30. června. "Ale myslím, že hodně produkcí se bude snažit dokončit natáčení, než začne případná stávka," dodává výkonný šéf jedné castingové společnosti, který si přál zůstat v anonymitě.

Foto: Aktuálně.cz

Kvůli pozdnímu začátku natáčení už nedosáhla produkce Terminátora na speciální zabezpečení proti stávce, které jiným produkcím dala pojišťovna Fireman´s Fund. Podmínkou byl i konec natáčení do 15. června.

Někteří to rovnou vzdali. Steven Spielberg odsunul dubnové natáčení o procesu s protiválečnými aktivisty z roku 1968, Michael Bay vyčkává s pokračováním Transformers, jehož začátek natáčení byl stanoven na první červnové dny.

 

Právě se děje

Další zprávy