Po scenáristech bojují s americkými studii i herci

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 5. 2008 16:15
Schyluje se v Hollywoodu k další stávce?
Foto: Reuters

Los Angeles - Hollywoodští producenti v úterý dočasně přerušili rozhovory o nových smlouvách se Sdružením amerických herců (Scree Actors Guild - SAG).

Požadavky filmových herců se hlavně týkají prodejů DVD a online distribuce - stejně jako v případě scenáristů, jejichž protest nakonec trval sto dní, zasáhnul Hollywood včetně předávání Zlatých Glóbů a stál skoro tři milardy dolarů.

I požadavky herců označili  producenti za nesmyslné. Schyluje se v Hollywoodu k další válce profesních organizací?

„Se vznášením dalších a dalších nesmyslných požadavků týkajících se nových i tradičních médií nemá vyjednávání v této chvíli žádný smysl," řekli producenti v prohlášení pro media.

Pozadu nezůstali ani herci: rozhodnutí producentů ukončit po osmnácti dnech dnech jednání označili za nešťastné. Obě strany nicméně dodaly, že by se rády vyhnuly situaci, do které vyústilo neúspěšné jednání mezi filmovými studii a americkými scenáristy. Jejich stávka skončila až v únoru a následky zámořský showbyznys léčí dodnes.

Foto: Reuters

Původní smlouva mezi herci a producenty vyprší 30. června.

Už ve středu se s producenty sešla menší herecká asociace, která vyjednává samostatně. Federace televizních a rozhlasových herců AFTRA očekává, že brzy dosáhne dohody. I její smlouva končí 30. června.

Výkonný šéf společnosti Disney Robert Iger říká, že problém není na straně producentů: „Fakt, že jsme dosáhli předtím dohody se scenáristy i režiséry,  dává jasný signál našim kritikům. A herecký svaz si je toho velmi dobře vědom."

Producenti už minulý týden obvinili hereckou asociaci, že protahuje jednání požadavkem zdvojnásobení výnosů z prodeje DVD.

Zástupce asociace reaguje, že SAG respektuje standardy ustavené scenáristy a režiséry, má ale dvě výhrady. Usiluje hlavně o to, aby herci měli právo odmítnout účast v záznamech na internetu.

Posledních 27 let vyjednávaly obě organizace - AFTRA i SAG - s producenty z amerických studií společně, v březnu se ale rozešli. Herecká asociace má 120 tisíc členů, zatímco AFTRA zastupuje 70 titíc herců. 44 tisíc herců je členy obou organizací.

Pokud AFTRA dosáhne rychlé dohody, postaví SAG před těžkou volbu:  Zaútočit přímo stávkou po vzoru scenáristů - která má ale mezi jejími členy malou podporu - nebo se pokusit přitlačit na producenty jinak.

Podle výkonného ředitele Herecké asociace Douga Allena každopádně stávka není vyloučena. „Uvidíme, co se bude dít dál," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy