Batman si možná zahraje nového Terminátora

jps, pra
4. 12. 2007 9:30
Čtyřka bude asi bez Arnieho, zato v budoucnosti

Los Angeles - Studio Warner Bros začne zkraje příštího roku tvořit čtvrtého Terminátora a pro hlavní roli by chtělo Christiana Balea, který už dodal novou sílu batmanovské sérii. V jednání je i jméno režiséra - tím by měl být autor Charlieho andílků Joseph Nichol.

Čtyřka s názvem Terminator Salvation: The Future Begins má být jen prvním soustem z plánované trilogie. Derek Anderson z produkční společnosti Halycon listu Variety sdělil, že se děj bude odehrávat v budoucnosti během jakési nespecifikované války.

Podle producentů bude mít čtvrtý díl menší rozpočet než dechberoucích dvě stě milionů dolarů, kolik stálo třetí pokračování.

I přes tuto sumu se film stal terčem kritiky odborníků na filmový průmysl, ale vydělal dost na to, aby Hollywood neztratil o ikonickou sci-fi sérii zájem.

Celosvětové tržby za třetí díl dosáhly 427 milionů dolarů a série doposud vydělala bezmála miliardu. Až doteď se ale opírala mimo jiné o Arnolda Schwarzeneggera, který je s Terminátorem neodmyslitelně spjat.

Foto: Aktuálně.cz

Zda se ve snímku současný guvernér Kalifornie objeví, zatím není jasné. Podle režiséra snímku Moritze Bormana bude záležet hlavně na jeho přání a časových možnostech. Jeho angažmá by každopádně bylo spíš cameo.

Producenti už připravují fanoušky na fakt, že čtvrtý Terminátor se bude muset bez Arnieho obejít. "Necháváme to otevřené a na něm, možná nás překvapí," říká jeden ze čtveřice producentů Moritz Borman.

Vynahradit by jim to mohl právě Christian Bale, který nadchnul kritiky i diváky ve filmu Batman Begins.  Spolu s režisérem Christophem Nolanem vdechli sérii nový život.

V pátém dílu Batmana se připojili k trendu nového pojetí komiksových adaptací - ty už stejně jako na triky dbají na prokreslenou psychologii a přisuzují superhrdinům i slabé stránky  a pochyby.

Zatím není zcela jasné nejen to, zda se vrátí i Schwarzenegger, ale ani další obsazení. Média spekulují o možné roli pro Rachel Weiszovou.

Především první dva díly Terminátora v režii Jamese Camerona se do filmové historie zapsaly jako stylotvorné snímky. Určily nejen pravidla žánru, ale sloužily jako barometr stále větších schopností trikových studií.

Hrozbu oteplování komentoval i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.
Hrozbu oteplování komentoval i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. | Foto: Reuters

V tomto ohledu si kultovní postavení vybudoval především druhý díl: slavné výjevy s roztékajícím se Terminátorem se staly jednou z ikonických scén devadesátých let a dočkaly se i řady parodických citací.

Do kin by se snímek měl dostat v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy