Svedou dokumentaristé v Jihlavě i Al Džazíru?

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 10. 2008 10:55
MFDF Jihlava nabídne 8. ročník East European Fora
Český mír: Ivan Martin Jirous
Český mír: Ivan Martin Jirous | Foto: Hypermarket film

Praha - Český boj o radar Víta Klusáka a Filipa Remundy i dokument Lindy Jablonské Dovolená v KLDR budou hledat mezinárodní podporu v rámci osmého ročníku East European Fora.

To proběhne tradičně v rámci Mezinárodního festivalu dokumentů, který startuje 24. října v Jihlavě. East European Forum zahajuje o dva dny dříve.

"Podpora východoevropských dokumentů, přehled zdrojů finanční podpory pro připravované filmy, zmapování cest, kterými se film může vydat před a po svém dokončení," vypočítává Hana Rezková z Institutu dokumentárního filmu, v čem spočívá přínos East European Fora.

Do Fóra se letos z celé Evropy přihlásilo 120 filmů, k účasti v Ex Oriente Film bylo vybráno 14 filmů a dalších 10 k přímé účasti na East European Foru.

Prestiž East European Fora vzrůstá, letos se ho zúčastní zatím nejvyšší počet TV producentů, nákupčích, distributorů a zástupců TV fondů. Bude mezi nimi zástupce televizí Arte, ORF, ZDF, PBS a dokonce i anglické kulturní redakce Al Džazíry.

Celkem se tu představí 10 projektů, z toho hned tři české. Český mír od dvojice Klusák - Remunda sleduje příznivce i odpůrce amerického radaru v Brdech, politické téma rozvíjí i Jablonská ve svém výletu do jedné z nejtotalitárnějších zemí světa.

Tyto dva filmy jsou také nejblíže dokončení. Dokumentu Radar - Český mír zbývají poslední dva měsíce natáčení a film Dovolená v KLDR je ve fázi střihu.

Foto: Aktuálně.cz
Český mír: Ve filmu o radaru vystupuje Bush i ochočený divočák
Dovolená v KLDR: Jablonská natočila účastníky raritního zájezdu
SPECIÁL - vše o MFDF Jihlava 2008

Třetí český snímek 68 se vrací k 21. srpnu 1968 - v české produkci, ale v režii australského režiséra Michaela Wonga. Film sleduje šest obyčejných lidí, kteří byli viníky i oběťmi srpnových událostí.

Další představované budoucí dokumenty už jsou zahraniční. V koprodukci Estonska a Ukrajiny vzniká film The Pit z centra ilegálního hornictví Sněžnoje, kde si chudí vesničané těží na vlastní pěst.

East European Forum - Dybbuk
East European Forum - Dybbuk | Foto: IDF

Polsko zastoupí snímek Dybbuk o zkušenosti se smrtí a o lidech, kteří ji přijímají s radostí, Rumunsko zas film Metrobranding o rumunských městech spjatých se socialistickými značkami.

Gruzínci budou shánět peníze na film Restaurant Bakhmaro and those who work there o jedné gruzínské budově, která odráží celou současnou gruzínskou společnost.

Maďarská režisérka Erzsébet Rácz vyráží po stopách rodinných tajemství z éry druhé světové války ve filmu Left Right Left Right. Srbský Yugoslavia on the coach je pohledem na osudy bývalé Jugoslávie z netradiční perspektivy psychoterapeutické pohovky.

Jeden snímek má ve výběru Slovensko. Pod jménem Konzervy času chce režisér Marek Šulík shrnout sesbírané rodinné archivy v jakousi slovenskou obdobu Šiklova cyklu Soukromé století.

East European Forum - Yugoslavia on the coach
East European Forum - Yugoslavia on the coach | Foto: IDF

Dalších 14 snímků se představí v rámci dílny Ex Oriente Film. I tady budou představeny hned tři české projekty.

Film Kateřiny Mikulcové Tvůrce, divák, podivín vypráví o mentálně postiženém animátorovi a kreslíři Josefu F., Noemova duha Terezy Nvotové o novodobé Noemově arše a česko německý Concrete Stories v režii Lorenze Findeisena a české produkci se vydává po stopách oblíbené socialistické stavební jednotky: panel.

Na dílně Ex Oriente Film se představí i Rakušan Timo Novotny, vítěz soutěže dokumentů na MFF Karlovy Vary z roku 2006 za film Koloběh života (Megacities Remix).

Do Jihlavy přiveze chystaný dokument Trains of Thoughts, audiovizuální esej, která zachycuje a porovnává metro systémy v různých částech světa.

Film se vydá do New Yorku, Moskvy, Vídně, Tokia a Berlína a každé město představí originálním vizuálním stylem a výběrem hudby Sofa Surfers, s kterou Novotny stále spolupracuje z pozice VJ.

 S pomocí East European Fora už bylo podle Rezkové natočeno přes 45 filmů, řada z nich získala i festivalové ceny.

Mezi nimi třeba Slepé lásky Juraje Lehotského, oceněné na festivalu v Cannes a nominované za Slovensko na Oskara. Hned 12 dokumentů, které v minulosti získaly podporu na East European Foru, bude letos uvedeno i na jihlavském festivalu.

www.docuinter.net


 

 

Právě se děje

Další zprávy