Švankmajera překvapilo, zač byl oceněn

ČTK
28. 1. 2006 21:00
Beroun - Filmaři převzali Trilobity a Jan Švankmajer získal cenu Vladislava Vančury.

Režisér a scenárista Jan Švankmajer převzal v sobotu cenu Vladislava Vančury za celoživotní přínos rozvoji české audiovizuální kultury. Porota Českého filmového a televizního svazu (FITES) tak ocenila "jeho věrnost vlastnímu vidění světa".

"Zdůvodnění mě poněkud překvapilo - v 60. letech to byla mezi umělci norma," reagoval. A protože prý zastává názor, že se tak obvykle oceňují ti, kteří toho už moc neudělají, doufá, že v tomto ohledu porotu zklame.

V minulosti byli obdobně poctěni Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Oldřich Daněk, Jiří Krejčík, František Pavlíček, Jiří Hubač, Vladimír Körner, Věra Chytilová a Arnošt Lustig.

Majitelé Trilobitů

Helena Třeštíková
Helena Třeštíková | Foto: Aktuálně.cz

Současně svaz vyhlásil držitele výročních cen Trilobit za původní díla domácí filmové a televizní tvorby. Stali se jimi Martin Mareček za dokumentární film Zdroj, Helena Třeštíková za cykly Manželské etudy a Manželské etudy po 20 letech a Miroslav Janek za dokumenty Vierka a Chačipe.

Další cenu Trilobit převzal Tomáš Škrdlant za snímek Milujte své nepřátele, portrét Přemysla Pittera. Oceněn byl i režisér Martin Šulík za film Sluneční stát.
Zvláštní cenu poroty převzal Jan Kraus "za uvolněné moderování mnohdy neuvolněných hostů" v pořadu Uvolněte se, prosím. "Když předseda jakékoliv instituce od ní přebírá cenu, je to vždy podezřelé. Většinou jde o cenu zvláštní," řekl Kraus, který stojí v čele FITES.

Čestná uznání získali Jana Tomsová za snímek o historiku Janu Pekařovi, Jaroslav Brabec za dokument Paralelní portrét o Vlastě Chramostové a Stanislavu Milotovi, Břetislav Rychlík za dokument Kamenolom boží, Pavel Štingl za snímek Mír jejich duši a režisér Aleksandar Manić a kameraman Dominik Miškovský za obraz makedonské vesnice s názvem Kniha rekordů Šutky.

Porota vybírala z více než 70 titulů. Předáváním cen vyvrcholil celodenní program v berounském kině Mír; oficiální akt byl letos poprvé přístupný veřejnosti. Zájemci zhlédli některé loni oceněné snímky včetně filmu Marka Najbrta Mistři.

 

Právě se děje

Další zprávy