Spielberg slaví a dál vypráví

Irena Hejdová
18. 12. 2006 13:37
Praha - Jeden z nejznámějších světových režisérů se dnes dožívá šedesátky. Jako vládce Hollywoodu a vypravěč příběhů.
Foto: Reuters

Jeho zatím posledním filmem je Mnichov uvedený do českých kin začátkem roku. Spielberg ale nezahálí a připravuje další filmy, v prvé řadě čtvrté pokračování příběhů neohroženého archeologa Indiana Jonese.

Nejen s Harrisonem Fordem, ale i se Seanem Connerym by měl film vstoupit do kin v roce 2008. O ději se toho nicméně zatím mnoho neví.

Měl by se odehrávat na konci 40. let či v letech padesátých - což znamená, že Harrison Ford se bude snažit vypadat mladě. Na filmu se Spielberg pochopitelně znovu sejde se druhým otcem hlavní postavy, Georgem Lucasem v roli producenta.

Spielberg chystá také film Lincoln -  o tom, jak šestnáctý prezident USA vedl severní státy k vítězství v americké občanské válce. Abrahama Lincolna si zahraje Liam Neeson, také tento film je plánovaný pro rok 2008.

Steven Spielberg se narodil v roce 1946 v Cincinnati a už o dvanáct let později vzal do rukou svou první kameru. Po sadě krátkých a televizních filmů natočil Duel a v roce 1975 svůj první blockbuster - horor Čelisti, který vydělal více než 400 milionů dolarů.

Foto: Bontonfilm

Blízká setkání třetího druhu, série Indiana Jones, E. T. Mimozemšťan, Jurský park - to jsou jen některé z dlouhé řady jeho dalších filmových hitů, jimiž se diváci tak rádi nechávali unášet.

Spielberg je nejen vypraveč filmových pohádek, ale i tvůrce ambiciozní, jak dokazuje oscarový Schindlerův seznam. Svou sílu ukázal i v roce 1998, kdy mu válečné drama Zachraňte vojína Ryana s Tomem Hanksem v hlavní roli vyneslo pět Oscarů.

Pak natočil filmy jako Minority Report či A.I., ale mezi špičku se vrátil až loni s adaptací klasické sci-fi H. G. Wellse Válka světů.

Mediální zájem mu přinesl kontroverzní snímek Mnichov, v němž se zaměřil na příběh izraelských sportovců zabitých během olympijských her v roce 1972 v Mnichově.

Čelisti
Čelisti | Foto: Universal Pictures

Přestože jsou jeho filmy plné dokonalých triků, říká: "Pod sluncem není nic, co bychom s počítačem nedovedli vytvořit. Ale neexistuje nic důležitějšího než příběh, který chceme vyprávět."

Že se o něm právem říká, že v sobě snoubí fantazii věčného dítěte a chladné myšlení obchodníka, dokazuje i to, že se věnuje úspěšně i produkci a jeho jmění se počítá na miliardy dolarů.

S Jeffreym Katzenbergerem a Davidem Geffenem založil filmovou společnost DreamWorks, kterou na sklonku loňského roku prodali společnosti Paramount za 1,6 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy